Главна / Некатегоризовано / Вулин: 3.новембра гласамо за “Српску”

Вулин: 3.новембра гласамо за “Српску”

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да је прихватање измене назива српске листе у “Грађанска иницијатива Српска” још један доказ колико је Београду стало да Срби изађу на изборе и направе Заједницу српских општина, а колико Приштини до тога није стало и поручио да тај “лош политички сигнал” Приштине неће зауставити Србе да изађу на изборе.

“Ми на изборе излазимо да бисмо формирали ЗСО. Сада можемо то и слободно да кажемо – 3. новембра гласаћемо за Српску – 4. новембра ми градимо Српску”, истакао је Вулин додајући да локални избори на КиМ из визуре Београда постоје због Заједнице српских општина.

 Коментаришући одлуку косовског ЦИК-а да не прихвати првобитни назив листе “Грађанска иницијатива Србија”, Вулин је у изјави Танјугу изразио наду да је то последњи покушај Приштине да спречи Србе да изађу на изборе, који “није успео и неће успети.

“Невољно смо променили назив листе у договору са Србима на КиМ и људима који су на листи – променили смо из Србија у Српска”, рекао је Вулин Тањугу коментаришући одлуку ЦИК-а да не прихвати првобитни назив листе “Грађанска иницијатива Србија”.

Према његовим речима, инсистирање на промени имена листе је показатељ да Приштина “дубоко не жели да Срби имају свој идентитет”.

“Изгледа да свако осим Срба има право на своје име, на своје светиње. То је лош полтички сигнал, али неће успети да заустави излазак Срба на изборе и формирање Заједнице српских општина”, поручио је Вулин.

Министар је рекао и да питање још једног Србина, члана ЦИК-а, није техничка већ политичка ствар и да је о томе већ неколико пута договарано у Бриселу и додао да би то у демократском друштву било подразумевајуће без потребе да се било ко договара или да било ко о томе уопште разговара.

“Шта има природније него да учесник на изборима и то тако важан учесник – учесник који ће победити у најмање 10 општина, који ће имати најмање 10 градоначелника и који ће створити ЗСО после тога, има свог представника у ЦИК”, рекао је Вулин.

Према његовим речима, и то је доказ колико је Приштини важно да Срби буду обесхрабрени.

“Влада Републике Србије позива Србе да изађу на изборе, да изађу на изборе да преузму одговорност за своју будућност, за своју децу – да нам помогну да формирамо ЗСО јер ће она бити та уставна категорија преко које ћемо наставити финансирање живота на простору КиМ, преко које ћемо омогућтити да све што смо до сада финансирали финансирамо и даље”, истакао је Вулин.

Он је додао да је влади потребна помоћ Срба са КиМ и поручио “без те помоћи нећемо моћи да фиансирамо живот на КиМ, а знамо да без финансирања живота на КиМ, без Владе Србије није могуће остварити пуноћу живота Срба на КиМ”.

Check Also

На КиМ без стабилизације енергетског система до 20. јануара 2022.

Електроенергетски систем на Косову и Метохији је пред колапсом. Актуелне привремене власти у Приштини, како …