КосовоНасловна

„Бели божур“ Јовани Филиповић, „Црни” Аљбину Куртију

Признање „Бели божур“ за најбољу сарадњу са медијима, по одлуци новинара, чланова огранка Удружење новинара Србије (УНС) на Косову, Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ), ове године је припало адвокатици Јовани Филиповић. „Црни божур“ за најлошију сарадњу са новинарима и ове године припало је премијеру Косова Аљбину Куртију.

Новинари, чланови Удружења новинара Србије на Косову гласали су интернетом, а ове године је у конкуренцији било 14 кандидата за признање „Бели божур ” и седам кандидата за „Црни божур“.

За „Бели божур“ кандидовани су приштински парох Станиша Арсић, Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници, Приватни културни центар „Акваријус“ Косовска Митровица.

Из области здравства за „Бели божур“ ове године номиновани су др Достана Грковић из Дома здравља у Ораховцу, др Десанка Новаковић, епидемиолог Завода за јавно здравље Косовска Митровица, директорка Дома здравља „Грачаница“ др Мирјана Димитријевић и директор Дома здравља у Доњој Гуштерици др Саша Младеновић.

У конкуренцији су се, поред Јоване Филиповић овогодишње добитнице признања „Бели божур“ нашли и адвокати Љубомир Пантовић и Небојша Влајић.

Чланови УНС-а на Косову су за признање „Бели божур“ још кандидовали директорку Националне службе за запошљавање у Косовској Митровици Верицу Ћеранић, Милицу Андрић Ракић, програмску директорку НВО „Нова друштвена иницијатива“, заменика директора Косовске полиције за регион север Ветона Ељшанија и професора уставног права Мазлума Бараљиуа.

Поред Куртија, номинована за „Црни божур“ била је председница Косова Вјоса Османи, као и косовска влада.

Међу кандидатима за плакету за најлошију сарадњу са новинарима поново се нашла Српска листа, а номиновани су били и представници Срба у косовској скупштини.

Општина Северна Митровица и Општина Грачаница такође су биле номиноване за признање „Црни Божур“.

Додела признања биће у понедељак 11. децембра у Дому културе Грачаница са почетком у 12 часова.

„Бели и Црни божур” УНС на Косову установио је 2014. године, са циљем да укаже на позитивне и негативне примере сарадње институција, појединаца и организација на Косову са медијима и новинарима.

Гласање за „Бели божур” поновљено је јер се председник УНС-а и директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић захвалио колегама које су номиновале и изабрале установу на чијем је челу за ово признање. Свој потез образложио је чињеницом да не треба да буде предлаган за награде удружења на чијем је челу. Потом је гласање за „Бели божур“ поновљено.

Извор: УНС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон