Косово

ОШ „Миладин Поповић“ у Бостану отежано функционише након забране динара, радници узнемирени

Основна школа „Миладин Поповић“ у Бостану, у Косовском Поморављу, након одлуке Централна банке Косова да укине платни промет у динару отежано функционише, изјавио је директор ове образовне установе Живко Живковић, појашњавајући да имају потешкоћа и у добављању материјалних средстава, а да је око 40 запослених узнемирено, јер не може да подигне плате на Косову.

Основну школу „Миладин Поповић“ у Бостану, код Новог Брда, похађа 37 ђака, а директор Живко Живковић упозорава на отежане услове у којима раде након одлуке о укидању платног промета у динару.

„Заиста је веома тешко, имамо великих проблема. Радници нису у могућности да подигну плату на простору Косова и Метохије, морају да прелазе административни прелаз, да одлазе до Бујановца, Врања, што је заиста отежавајућа околност за све нас, узимајући у обзир да ми овде радимо до 14.00 часова поподне, па онда треба људи да крену тим далеким путем. То није једноставно, није једноставно узимајући у обзир каква је ситуација и сама овде, да је динар све мање и мање у оптицају. Људи немају финансијска средства одмах у том тренутку када им легну на рачун и то нам отежава заиста свима живот“, рекао је Живковић за Косово онлајн.

Он истиче да је, према његовом мишљењу, одлука институција у Приштини о динару једна од најтежих од 1999. године и да не зна како ће се даље функционисати.

„Ми имамо проблем и са самим функционисањем школе, јер материјална средства такође примамо у динару. Око читавог добављања материјалних средстава, функционисања школе, заиста имамо потешкоћа огромних и како време одмиче, а сам проблем се не решава, тај проблем је све израженији. Надам се да ће можда доћи до неког решења, али узимајући у обзир то како је било до сада када су у питању институције у Приштини, и како се сама њихова влада понашала, ми заиста не гајимо неку наду да ће се то решити. Сами се трудимо и тражимо нека решења, али ситуација ја заиста тешка“, рекао је Живковић.

Шеф рачуноводства Игор Васић каже да одлука Централне банке Косова директно утиче на егзистенцију људи.

„Одлука утиче на сваку врсту финансирања, па и овде код нас, погледајте, немамо средства за хигијену, плате за раднике, људи морају путовати по 30, 50 или 100 километара да би подигли своју плату. То је директан атак на егзистенцију сваког нормалног човека, јер ви када некоме једини извор прихода удаљите на 100 километара, њему стварате додатне трошкове, додатне проблеме за обезбеђивање његове животне егзистенције, а нисте му дали упослење или финансирања на неки начин, буквално остављате народ на цедилу“, рекао је Васић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон