НасловнаСрбија

Дан РС: Делегација Срба са КиМ положила венац и цвеће на споменик бањалучким бебама

Под слоганом ,,Симбол слободе“, наставља се програм обележавања 9. јануара – Дана Републике Српске.Делегације Срба са Косова и Метохије и Одбора за помоћ Косову и Метохији су у Бањалуци, положиле су венац и цвеће на споменик 12 бањалучких беба.

Венац су положили председник Српске листе Златан Елек и председник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов.

Елек је, уз честитку свим грађанима Српске поводом Дана Републике, рекао новинарима да овај споменик представља опомену да се никада више не сме десити злочин као онај 1992. године када је изгубљено 12 живота због недостатка кисеоника.

,,Умало да се оваква судбина деси и нама на Косову и Метохији. Хвала Богу да је преовладао разум и да смо добили кисеоник“, подсетио је Елек.

Он је истакао да би 12 бањалучких беба данас били становници Српске да им није ускраћено право на живот.Изразио је наду да више неће бити таквих дешавања и да ће се живети у миру и толеранцији.

Арлов је навео да се данас, када се слави 32. рођендан Републике Српске, мора присетити тек рођених беба које су изгубиле животе непажњом међународне заједнице због тога што им није достављен кисеоник.

Њихови животи су били кап која је прелила чашу и упозорила српски народ да мора пробити коридор живота и одбранити Српску чији рођендан данас славимо“, казао је Арлов, пренела је Срна.

Одлуком Савета безбедности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Патријарх Порфирије у Бањалуци служио свету архијерејску литургију

Патријарх Порфирије је јутрос, у Бањалуци служио  свету архијерејску литургијуу Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Светој архијерејској литургији присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Србије Милош Вучевић, председник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, посланици народних скупштина Србије и Републике Српске и друге високе званице.

У Банском двору  је у току додела одликовања заслужним институацијама и појединцима, а биће одржана и седница Сената Републике Српске.

Свечани дефиле у Бања Луци и ватромет широм РС и у Београду

Централни догађај, свечани дефиле, на којем ће учествовати око 3.000 припадника Министарства унутрашњих послова, јавног и цивилног сектора Републике Српске, почиње у 17 часова . Поводом празника, од 20 часова биће приређен и синхронизовани ватромет широм Републике Српске и у Београду.

Патријарх Порфирије у Бањалуци служио је свету архијерејску литургију
у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Светој архијерејској литургији присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Србије Милош Вучевић, председник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, посланици народних скупштина Србије и Републике Српске и друге високе званице.

Извор: Т а н ј у г ; фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон