КосовоНасловна

Петковић: Лажима и нападима на Београд, Курти покушава да избегне своје обавезе у дијалогу, пре свега формирање ЗСО

Нападима на Београд Курти покушава да избегне своје обавезе у дијалогу, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић на ванредној конференцији за новинаре,  поводом оптужбе премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да Београд спрема нови напад на Косово.

,,Апсолутна је лаж да се Београд спрема за напад. Нема никакве обуке на полигонима, то је начин да избегне обавезе које има у дијалогу, јер сада смо дошли до тренутка да говоримо о конкретним корацима за формирање Заједнице Српских Општина”, истакао је Петковић. . 

Он је  поновио да Курти не жели нормализацију односа, већ изазивање кризе, како би сакрио катастрофалну ситуацију на Косову.

,,Ми смо више пута и председник и представници Владе Србије, одговарали на све лажи које долазе из уста Аљбина Куртија, који покушава да прикрије право стање у Приштини и катастрофалну економску ситуацију и готово свакодневна упуцавања међу Албанцима јужно од Ибра. Користи тему Бањске и севера КиМ, што јасно показује да тај човек не жели да формира ЗСО, да не жели нормализацију односа, већ кризе”, рекао је Петковић. 

Он је подсетио да је, поред Куртија, у истом обраћању медијима у Приштини говорио и министар унутрашњих послова привремених институција Џељаљ Свечља,  који  није причао о нападима који се свакодневно дешавају на Србе на КиМ, нити о упадима и конфисковању робе Срба на КиМ које се сада дешава. 

Директор Кацеларије за КиМ је додао да опозиција у Београду ради са Куртијем исти посао, а то је да ослабе Александра Вучића и доведу оне који ће да признају независно Косово.  

,,Када је реч о Милану Радоичићу, надлежни државни органи раде свој посао и ја вам овде говорим да никаквих напада неће бити”, рекао је он. 

Петковић је истакао да ће Београд наставити да води рачуна о српском народу и да види како додатно може да помогне, како финансијски, тако и на друге начине. 

,,Услови су тешки, али наставићемо са свим пројектима и процесом нормализације и свим тим показујемо одговорност и да спроводимо политку коју смо кандидовали на изборима”, поручио је он.

Петковић је поновио да је Београд за нормализацију односа, али да Курти то не жели и одбија свакодневно, као ни формирање ЗСО.  

 Курти доводи у питање безбедност Данила Вучића

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је истакао  да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, помињањем породице председника Србије Александра Вучића, доводи у питање безбедност његовог сина, Данила.

,,Курти опет помиње Вучићеву породицу, помиње Данила Вучића. Доводи у питање Данилову безбедност. Ово је превршило сваку меру. У питању је иста матрица напада на породицу председника Вучића као она која је вођена током кампање дела опозиције уочи избора”, рекао је Петковић.

Петковић је подвукао да је ситуација на КиМ изузетно тешка, али ће Србија сачувати мир и свој народ.

,,Ми настављамо са процесом нормализације. Тиме показујемо одговорност. Од огромног броја Срба који су аутобусима дошли да гласају на измештена бирачка места, велики број је гласао за Вучића, и то је оно што љути Куртија. Зато напад на Бањску, на села око Звечана, Банов До, упади у продавнице, магацине… али грађани Србије су показали одговорност, али се зато показао онај ко није одговоран”, истакао је Петковић.

Извор: ТВ Мост ; фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон