Косово

Дан вина у Косовској Митровици – шест излагача и мноштво арома

Манифестација Дан вина, шеста по реду, одржана је данас у Градском музеју у Северној Митровици, а свој вински и ракијски асортиман, посетиоцима је представило шест произвођача са Косова и из централне Србије.

Љубитељи добре капљице могли су да дегустирају разне сорте вина – од прокупца до тамјанике, а у понуди је била и широка лепеза ракија – лоза, шљива, јабука и дуња.

Организатор догађаја Јован Ацић каже да су излагачи ове године дошли у нешто мањем броју, али да су њихови производи првокласни, награђивани и проверени.

“Излагачи су углавном из Жупе одакле долазе аутохтоне сорте тамјаника и прокупац. Ту је винарија “Ђорђевић”,  винарија “Ботуњац”, из Звечана је ту винарија “Јовановић” а из Велике Хоче нам долази винарија “Маниташевић”. У ораховачком крају, као и у Жупи је данас слава, па су многи остали да је обележе у свом крају”, рекао је Ацић.

Он је сам реализатор Дана вина на овом подручју. Ово је шеста година како успева да у нимало лаким околностима, приреди трифунданска дружења за оне који, као и он, знају да вино није само течност која опушта и опија. Вино има карактер, оно сазрева као личност, када се нађе пред вама, оно није довршено, а последњи тон његовог букеа је увек у srcу онога ко га пије.

“Ја сам се укључио у све то. Било би ми драго да и мој град, моје место одакле сам, има овакав један дан. Не бих да откривам све идеје али циљ ми је да уведемо ту винску културу у наш град јер је јако занимљива. Има ту штошта да се проба и да се научи”, каже организатор.

Међу излагачима нашао се и млади произвођач ракија Никола Милисављевић из Србовца, у општини Звечан. Његове ракије су вишеструко награђиване, а као и сви произвођачи, одлично влада тајнама заната. Поред дуње и јабуке, посетиоци су могли да пробају и златом окићену “Србовчанку”, шљиву одлежалу у храстовом бурету три године.

“Та шљива је добитница златне медаље на међународном такмичењу у Апатину. Прошле године смо узели шест медаља, шест признања а ове године имамо и ракијску Олимпијаду, позвани смо да учествујемо и мислим да ћемо проћи веома добро” каже Милисављевић и открива да је од свих воћки, најтеже испећи добру дуњу, а она је уједно заштитно лице њиховог бренда “Србовчанка”.

На питање колико ситуација утиче на пласман робе, Милисављевић каже да се свакако осећају негативне последице, али да они увек имају тржиште на које би пласирали своје производе јер како каже “није нама стало до количине – ми држимо до квалитета”.

Овогодишњу манифестацију Дан вина подржали су Привремени орган општине Косовска Митровица и Градски музеј, па су тим поводом, њима данас уручене захвалнице.  

Извор: Радио Митровица север

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон