Унцатегоризед

Српска листа: Захтевамо да се споменик српским војницима из Првог светског рата у Приштини врати на првобитно место

Признање представника француске и немачке амбасаде да је споменик страдалим српским војницима, победницима у Првом светском рату склоњен и измештен на њихов захтев а без сагласности Епархије рашко-призренске, или било кога из српске заједнице говори у прилог тужној чињеници да права српског народа и Српске православне цркве на Косову и Метохији не поштују ни представници водећих земаља Европске уније, као и режим Аљбина Куртија.

Реакција Епархије рашко-призренске као интегралног дела Српске православне цркве, Канцеларије за Косово и Метохију, Српске листе и великог броја значајних личности и интелектуалаца на скрнављење споменика погинулим у борби за слободу је нормална и очекивана јер уклањање споменика представља грубу увреду за њихове потомке и читав српски народ.

То што 24 године након сукоба нема 40000 хиљада Срба у Приштини не даје за право никоме да потире трагове нашег постојања само зато што то некоме смета док се слика на том месту. Кости српских војника су уткане у темеље победе у Првом светском рату и вредније су од било каквих говора, фотографија или неколико цветова које ће донети било ко.

Захтевамо од немачког и француског амбасадора да се споменик страдалим српским војницима на православном гробљу у Приштини врати на првобитно место, јер су очигледно потпали под притисак неких екстремних кругова у Приштини којима смета све српско и својим поступком увредили српски народ. Очекујемо и да се од стране амбасада Немачке и Француске у Приштини упути извињење српском народу због овог срамног чина, ако ништа друго онда зарад савезништва Француске и Србије које су поштовани амбасадори поменули у свом саопштењу. Овим извињењем и враћањем споменика би се уједно послала порука свима осталима да је поштовање права српског народа и наших светих места цивилизацијска норма која се не прелази, наводе из Српске листе.

Извор:Саопштење Српске листе

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон