ВестиСрбија

Данас гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН

У Генералној скупштини УН данас ће се гласати о резолуцији о Сребреници, коју су предложиле Немачка и Руанда.

Иако се, према процедури Генералне скупштине, одлуке доносе консензусом, за који је потребно да све државе буду сагласне око текста нацрта резолуције, о предлогу резолуције о Сребреници ће се гласати, пошто се Србија, Русија и Кина противе њеном усвајању.

На гласању у Генералној скупштини УН земље немају право вета, а свака од 193 државе чланица има право на један глас.

Иако Црна Гора није међу коспонзорима, најављено је да ће та земља гласати за усвајање резолуције, након што је поднела амандмане на нацрт резолуције.

Стална мисија Србије при УН је апеловала на коспонзоре резолуције да, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осетљивом питању које захтева консензус.

Делегацију Србије у Њујорку предводи председник Александар Вучић.

Вучић је у понедељак, пре пута у Њујорк, присуствовао молебану који је у Храму Светог Саве у Београду одржао патријарх СПЦ Порфирије, који је Вучићу пожелео да има мудрости и одлучности да сведочи истину.

По благослову патријарха Порфирија у подне ће у знак подршке српском народу звонити звона на свим црквама Српске православне цркве.

Додик: Резолуцијом о Сребреници потписан крај БиХ

Босна и Херцеговина је дошла до свог краја или су је, прецизније речено, довели до краја они који су се у њу клели, каже председник Републике Милорад Додик. Остало је само да сви учине напор, да буду добре комшије и да се у миру разиђемо, поручује Додик уочи одлуке Генералне скупштине УН о Сребреници.

„Мислим да је том одлуком Генералне скупштине потписан крај Босне и Херцеговине. Да ли ће се он остварити убрзано или за неко догледно време, то је ствар процеса. Ми бирамо мирни разлаз и то ћемо предложити на седници владе у Сребреници, предложићемо федералној страни. Синоним за ту резолуцију може да буде крај Босне и Херцеговине“, рекао је Додик.

Влада Републике Српске одржаће седницу у Сребреници, а пре тога ће положити венце на споменик убијеним Србима у Братунцу. Исто су планирали и у Поточарима, али из Меморијалног центра то нису дозволили.

Сведочења Срба о злочинима током рата на панелу у Њујорку

У Уједињеним нацијама јуче је одржан панел „Ми говоримо, јер они не могу – гласови који се чују“, на којем су говорили Срби који су доживели или су били сведоци злочина у претходним деценијама.

Након што су Срби који су доживели злочине изнели своја сведочења, председник Србије Александар Вучић рекао је да је дубоко дирнут сведочењима која је чуо и захвалио се свим жртвама на томе што су се обратиле на данашњем панелу.

„Ово је само група људи која живи у САД. Нисмо довели стотине и хиљаде људи српског порекла из Босне и Србије. Хтели смо само да покажемо свим државама чланицама и њиховим представницима и њиховим делегацијама овде да истина није једнострана. Неке од жртава су то управо рекле“, навео је председник Србије.

Извор: Танјуг,РТС,РТВ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон