Политика

Додик: Споразум о мирном раздруживању биће понуђен ФБиХ до краја јуна

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће до краја јуна Република Српска Федерацији БиХ (ФБиХ) понудити споразум о мирном раздруживању, који ће садржавати и аналитички део о угрожавању Дејтонског мировног споразума.

Подсетио је да је Влада Републике Српске на јучерашњој седници донела одлуку о именовању Радне групе за израду споразума о мирном раздруживања и истакао да Српска има право на ту иницијативу која је заснована на Уставу и Дејтонском мировном споразуму.

„То је део континуитета обавеза и ми смо рекли да ћемо у току 30 дана то урадити и урадићемо“, рекао је Додик синоћ новинарима на Палама.

Додик је истакао да ће до краја јуна бити сачињена анализа краха Дејтонског мировног споразума, који је „остао само у сегментима“.

„Многе ствари нису уставне у овој земљи и рећи ћемо да ми не можемо да останемо у тој заједници у коју смо раније унели своју територију, своју надлежност и самосталност. Имамо право на то, без обзира на то што Американци измишљају и мисле да их се неко боји. Нису они безопасан противник, знају они свашта да ураде, али то не значи да су у праву“, нагласио је председник Републике Српске, пренела је Срна.

Додик је подсетио да је Република Српска у састав БиХ ушла као независна територија која је имала сва обележја државе.

„Ови принципи из Женеве и Њујорка су рекли да је Република Српска фактор и субјект и страна Дејтонског мировног споразума. Република Српска је задржана као страна која може заједно са ФБиХ да чак мења Дејтонски споразум и ниједна друга структура то не може“, навео је.

Он каже да је за све што би се урадило у БиХ био неопходан споразум Републике Српске и ФБиХ, да ли да се концентрише или да се раздружи.

„Ми рачунамо да ће то ФБиХ дочекати на звоно, да ће негативно поступати, али разумемо зашто, јер они желе од Парламентарне скупштине БиХ да направе парламент и скупштину која одлучује, а то је збир парламената и то није уобичајен парламент, а од Савета министара покушавају да направе владу БиХ. Ни једно, ни друго није тачно“, нагласио је Додик.

Да је неко мислио да БиХ треба да буде озбиљна држава, истакао је Додик, онда не би правио Парламентарну скупштину.

„Ми у континуитету одржавамо седнице, доносимо закључке, радимо смишљено да се акумулира то незадовољство и да се кроз аналитички приступ види да ми 10 година на то упозоравамо, а да нико то неће реално да прихвати“, закључио је Додик.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон