КултураЛокалнеНасловна

Дом културе Грачаница: Промоција књиге „Аутономија Косова и Метохије у Србији 1945-1969“ аутора историчара Игора Вукадиновића

У Дому културе „Грачаница“ биће представљена књига „Аутономија Косова и Метохије у Србији 1945-1969“ аутора историчара Игора Вукадиновића.

Књига хронолошки обухвата период од 1945. године, када је аутономија званично успостављена, до 1969. године, када је дошло до њене корените трансформације кроз уставне промене и доношење Уставног закона Социјалистичке Аутономне Покрајине Косово. Аутор у књизи приказује историју аутономије Косова и Метохије али и реконструише политичке, друштвене, економске и културне процесе који су се на овом простору одвијали од формирања првих самоуправних органа власти Косова и Метохије у последњој фази Другог светског рата до преображаја косовскометохијске аутономије у Социјалистичку Аутономну Покрајину Косово и фактичке суспензије републичке власти на том простору.

 Игор Вукадиновић рођен је 1990. године у Новом Саду. Основне и мастер студије историје завршио је на Филозофском факултету у Београду. Докторирао је 2020. године на Одељењу за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду. Његово поље интересовања су савремена српска и балканска историја, са посебним акцентом на аутономију Косова и Метохије и српско-албанске односе. За монографију „Аутономија Косова и Метохије у Србији (1945–1969)“, добио је награду Матице Српске за историју „Иларион Руварац“ за 2021. годину.

Промоција ће бити одржана у уторак 14. новембра 2023. године у 19 часова у читаоници „Даринка Јеврић“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон