Локалне

Дом културе Грачаница: У среду се одржава промоција књиге „Када пливаш“

Дом културе „Грачаница“ позива Вас на промоцију књиге „Када пливаш“ аутора Растка Шејића која ће бити одржана у среду 15. маја 2024. године са почетком у 20 часова. У програму, поред аутора, учествују новинарка Ивана Вановац и књижевник Александар Дунђерин.

Бока Которска већ вековима очарава уметнике својом неописивом лепотом. Од незаборавних Шантићевих стихова до савременика, ова регија остаје неисцрпно врело инспирације. Поема „Када пливаш“ представља дубоко укорењен однос са Боком. Кроз ову геопоетску књигу, Шејић ствара сакрални ритуал пливања као пут ка хармонији са природом и самим собом, истовремено живо дочаравајући транзиционе и менталитетске изазове, тоном „меланхоличног активисте“ и „талентованог пливача“, како је то критика назвала.  У поеми „Када пливаш“ коју су заједнички објавили „Матица Боке“ из Тивта, „Прометеј“ из Новог Сада и удружење „Шта хоћеш?“  „песник је снажно дочарао пливање као један вид уметности, која захтева таленат. Море је ту као вид бесконачности, асоцира на Гилгамеша и питање човекове пролазности. Добро је дозирана равнотежа између лирских момената и епике“ пише књижевница и књижевна критичарка Драгана Тодоресков. А књижевник Владимир Копицл, истиче да „Шејићева збирка „Када пливаш“ својеврсно је живо и ангажовано текстуално огледало које вербално чисто и смисаоно јасно рефлектује, разлаже и критички синтетише актуелне слике технолошки и спектакуларно раздешеног света садашњице.“

О промоцијама на Косову и Метохији Растко Шејић каже: „Пролеће на југу моје земље и разговор са пријатељима и читаоцима о књизи „Када пливаш”, иза које стојим свим srcем, тешко да је могуће замислити бољи развој живота овог издања. Не знам где бих радије био. Ако изоставимо политичко-историјску позадину овог краја, и гетоизовани живот српске заједнице на ивици опстанка, нема места где је поезија потребнија за истинско разматрање. о улози појединца, човека, у дивљем вртлогу историје“.

Растко Шејић је редитељ, вишестрани уметник, новинар и путописац. Мастер економије по образовању. Током деведесетих идејно је као шеф маркетинга, предводио покрете за демократизацију друштва – Студентски протест 1996/97, за који је осмислио слоган „Београд је свет“, значењски знак Право, сијасет летака и уличних акција, као и Студентски покрет „Отпор!“ у периоду 1998/99, чији је био идејни творац. Поред тога, водио је и неколико националних кампања невладиног сектора. Радио је као ратни репортер ВИН-а Гордане Суше, био асистент на стручним економским предметима на факултету, архитекта веб сајтова, агент светских реге бендова за Источну Европу… Аутор је документарних ТВ серија „На веслу прича“, „Одлив мозгова“, „Светски“, „Бока поморска“, „Девојке из седамдесетих“, „АрхеологИја“, као и низа документарних филмова и видео спотова. Шејићу је 2022. године додељена Велика грамата Друштва књижевника Косова и Метохије, а његов филм „На веслу прича: Поздрав песнику“ освајио је прву награде на међународном фестивалу Графест 2021. године.

Након Грачанице, збирка „Када пливаш“ биће промовисана и у Зубином Потоку 16. 05. 2024. у Дому културе „Стари Колашин“ у 19 часова и Косовској Митровици у ПКЦ „Акваријус“ у 20 часова.

Извор: Дом културе Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон