ЛокалнеНасловна

Др Велић: Орална хигијена битна од првих дана рођења

Погрешно је мишљење родитеља да са почетком оралне хигијене код деце треба кренути са израстањем првог зуба, истакао је гостујући у Јутарњем програму Милош Велић, стоматолог Дома здравља у Грачаници.

„Са одржавањем оралне хигијене треба кренути одмах по рођењу детета, јер се тада на деснима стварају наслаге од млека, које касније могу да изазову стварање каријеса. Дакле, од првих дана рођења родитељи треба да одржавају оралну хигијену код деце на тај начин што ће на прст ставити газу натопљену физиолошким раствором или раствором топле воде и соде биакрбоне и пребрисати непца и гингиву детета. То је процес који треба радити у вечерњим сатима, дакле пре спавања бебе“, казао је др Велић.

Он је додао да се свакодневно одржавање оралне хигијене наставља и са ницањем првих зуба, када се креће са одабиром четкице и прањем зуба.

„Када су деца у питању за њих се обично бирају четкице са мањом главом, а за одрасле са већом главом.  То је онај део којим се четка зуб и он се израђује углавном од вештачких влакана, јер природна влакна упијају влагу и подложно су тло за развој бактерија“, казао је др Велић и додао да родитељи треба да учествују у прању зуба код деце на тај начин што ће их пустити да најпре деца развију мануелне покрете прања зуба па да се онда они укључе и помогну им у томе.

Када је одабир зубне пасте у питању треба обратити пажњу на концетрацију флуоара у пасти, за коју постоји мала ознака на полеђини „ппм“.

 „За децу од друге до четврте године треба куповати зубну пасту са ознаком 1.000 ппм а да количина пасте не буде већа од зрна пиринча, затим од 4 до 6 година повећавамо количину на зрно грашка, а после шест година може да се користи паста са 1.400 ппм, која се користи за одрасле. Деца која имају већи степен ризика за развој каријеса могу да користе зубне пасте са већом количином ппм-а и до 5.000, што ће проценити стоматолог након прегледа“, рекао је др Велић.

Велић је додао да прва посета стоматологу треба да буде са ницањем првих зуба и да то буде само упознавање са зубаром или да се уради нека безболна интервенција, како би дете изгубило евентуални страх и схватило да га ништа неће болети када дође следећи пут.

Редовно прање зуба пола сата након јела, као и редовне посете стоматологу пут су до здравих и лепих зуба, истакао је др Велић.

Прикажи још

Повезани артикли

Проверите такође
Цлосе
Бацк то топ буттон