LokalneNaslovna

Dr Velić: Oralna higijena bitna od prvih dana rođenja

Pogrešno je mišljenje roditelja da sa početkom oralne higijene kod dece treba krenuti sa izrastanjem prvog zuba, istakao je gostujući u Jutarnjem programu Miloš Velić, stomatolog Doma zdravlja u Gračanici.

„Sa održavanjem oralne higijene treba krenuti odmah po rođenju deteta, jer se tada na desnima stvaraju naslage od mleka, koje kasnije mogu da izazovu stvaranje karijesa. Dakle, od prvih dana rođenja roditelji treba da održavaju oralnu higijenu kod dece na taj način što će na prst staviti gazu natopljenu fiziološkim rastvorom ili rastvorom tople vode i sode biakrbone i prebrisati nepca i gingivu deteta. To je proces koji treba raditi u večernjim satima, dakle pre spavanja bebe“, kazao je dr Velić.

On je dodao da se svakodnevno održavanje oralne higijene nastavlja i sa nicanjem prvih zuba, kada se kreće sa odabirom četkice i pranjem zuba.

„Kada su deca u pitanju za njih se obično biraju četkice sa manjom glavom, a za odrasle sa većom glavom.  To je onaj deo kojim se četka zub i on se izrađuje uglavnom od veštačkih vlakana, jer prirodna vlakna upijaju vlagu i podložno su tlo za razvoj bakterija“, kazao je dr Velić i dodao da roditelji treba da učestvuju u pranju zuba kod dece na taj način što će ih pustiti da najpre deca razviju manuelne pokrete pranja zuba pa da se onda oni uključe i pomognu im u tome.

Kada je odabir zubne paste u pitanju treba obratiti pažnju na koncetraciju fluoara u pasti, za koju postoji mala oznaka na poleđini „ppm“.

 „Za decu od druge do četvrte godine treba kupovati zubnu pastu sa oznakom 1.000 ppm a da količina paste ne bude veća od zrna pirinča, zatim od 4 do 6 godina povećavamo količinu na zrno graška, a posle šest godina može da se koristi pasta sa 1.400 ppm, koja se koristi za odrasle. Deca koja imaju veći stepen rizika za razvoj karijesa mogu da koriste zubne paste sa većom količinom ppm-a i do 5.000, što će proceniti stomatolog nakon pregleda“, rekao je dr Velić.

Velić je dodao da prva poseta stomatologu treba da bude sa nicanjem prvih zuba i da to bude samo upoznavanje sa zubarom ili da se uradi neka bezbolna intervencija, kako bi dete izgubilo eventualni strah i shvatilo da ga ništa neće boleti kada dođe sledeći put.

Redovno pranje zuba pola sata nakon jela, kao i redovne posete stomatologu put su do zdravih i lepih zuba, istakao je dr Velić.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button