Политика

Дрецун: Прелазни период за почетак примене забране динара на Косову био је фиктиван

Бивши председник парламентарног одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је да је прелазни период који је централна банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе о забрани употребе динара на Косову, а који је истекао у недељу, био фиктиван како би приштинске институције утишале критике Запада.

„Они (Запад) нису оспорили одлуку која је донета. Они су подржали право Приштине, односно тзв. централне банке да доноси такве одлуке, али су само тражили од Приштине да у том прелазном периоду објасне Србима на Косово и Метохији зашто се доноси таква мера, да припреме Србе за примену те мере“, рекао је Дрецун.

Он је изјавио да је тај прелазни период за почетак примене уредбе о забрани динара показао максималну неспремност Приштине да постигне договор са Београдом, као и покушај да Србе у јужној српској покрајини натера да прихвате ту једнострану одлуку.

„Питање је како ће санкционисати оне који евентуално буду употребљавали динар као платежно средство. Очигледно ће сада сви Срби који држе продавнице и ресторане морати да пређу на евро, у противном ће се суочити са неким казненим мерама“, нагласио је Дрецун за Прву телевизију.

На питање да ли се може очекивати реакција Запада по питању санкционисања Срба који не буду користили евро, Дрецун каже да суштинске промене става неће бити.

Како је навео, функционисања динара на Косову треба посматрати као присуство српских институција на тој територији.

„Чим је динар присутан, присутна је и држава Србија“, казао је Дрецун.

Истакао је да ће највећи проблем бити реализовање ове одлуке на северу Космета, где ће се грађани, према његовим речима, опирати колико год буду могли.

„Аљбин Курти жели да искористи ову ситуацију да са Београдом направи неку врсту међудржавног споразума где би онда могао да каже ‘Београд нас третира као државу’ и да договоре између тзв. Централне банке Косова и Народне банке Србије представи као неку врсту де факто признања, нешто што је за нас наравно неприхватљиво“, рекао је Дрецун.

Додаје да је премијер приштинских институција Аљбин Курти спреман да жртвује чланство у Савету Европе зарад опстанка на власти.

„Њему је приоритет да добије још један мандат, а тај мандат му највише зависи од оног обећања које је дао када је долазио на власт – да неће формирати Заједницу српских општина и од те веома снажне антисрпске политике коју шири. Готово ствара хистерију против Срба у одређеним тренуцима и нажалост придобија све више младих Албанаца за такву политику“, казао је Дрецун.

Куртијева кључна замисао је,сматра он, да уједини Косово и Албанију и да се наметне као велико албански лидер.

Бивши председник Словеније Борут Пахор би требало да озваничи кандидатуру за место специјалног председника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, а Дрецун каже да Похор тврди да има нове идеје за побољшање дијалога који је у застоју.

„Питање је да ли је то урадио на своју руку или је већ обавио консултације са неким водећим државама у ЕУ. Ако нема подршку тих водећих држава, тешко да ће се десити његов избор, али тек треба да видимо“, закључио је Дрецун.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон