Косово

Државни врх Србије и РС; Додик: Сребреница је покушај да се сатанизује читав српски народ;Вучић: Неће нас покорити, борићемо се

Председник Србије Александар Вучић, председница Народне скупштине Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић разговарали су  у Београду са председником Републике Српске Милорадом Додиком, српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Жељком Цвијановић и председником Народне скупштине РС Ненадом Стевандићем.

Теме разговора су били  односи Републике Српске и Србије, као и најављена Генерална скупштина УН на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници.

Једна од тема о којој су   разговарали  је била  и организација предстојећег Ускршњег сабора Србије и Републике Српске, који је раније најавио председник Србије Александар Вучић, а који ће се одржати 5. и 6. маја. 

Након разговора, високи представници Србије и РС обратили су се јавности.

19: 35 Додик: У Сребреници се није десио геноцид, она је покушај сатанизације целог српског народа

Обавестили смо председника Србије о тренутној ситуацији и корацима које ће РС предузети, нагласио је председник РС Милорад Додик.

Он је истакао да геноцида у Сребреници није било и да је она покушај да се сатанизује цео српски народ.

Додик је нагласио да уколико се усвоји резолуција о Сребереници не постоји разлог да РС остане у састзаву БиХ и да ће морати да  настави сама.

,,Геноцид је измишљена форма којом су покушали да сатанизују читав српски народ и да кроз индивидуалне пресуде које су биле на судовима у Хагу пребаце колективну одговорност на један народ, српски народ“, рекао је Додик.

Он је истакао да је иницијатива на нивоу УН покренута мимо процедура,  да је везана за питање Сребренице и да је директно рушење могућности заједничког живота у БиХ, додајући да су они који су покренули процедуру “лажно представљали БиХ“, а да су представљали само бошњачку страну.

,,Директно су уперени против Републике Српске и српског народа у целини. Све то се вешто користи у тренутку дешавања у Гази, где су страдања далеко већа и надмашују све познато у последње време, али је намера да се фокус задржи искључиво на Републици Српској и српском народу“, рекао је Додик.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон