ДруштвоЛокалнеНасловна

Емина и Сеад Бутић: Положај Рома побољшан, али су и даље највећи проблеми образовање и запошљавање

Роми се данас суочавају са низом проблема од којих су водећи образовање и запошљавање, али је њихов положај знатно побољшан у односу на неки ранији период, истакли су гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница Емина и Сеад Бутић, новинари редакције на ромском језику РТВ Грачаница.

„Један од проблема је и тај да се многи сете да постојимо само на данашњи дан, а то није довољно. О нашим проблемима и свакодневним изазовима треба чешће причати, као што се ми трудимо да радимо кроз наше емисије на Радио Грачаници“, истакла је Емина.

„Захваљујући вашој медијској кући, која нам је уступила простор на радију, ми се трудимо да стално причамо о положају ромске заједнице, проблемима са којима се свакодневно суочавамо али исто тако желимо да подигнемо свест Рома о томе колико је образовање битно, као и о штетности раних бракова“, казао је Сеад и истакао да му је изузетно драго што чује да се свест Рома по том питању мења на боље.

Сеад и Емина су изразили захвалност општини Грачаница, која је омогућила отварање ромског образовног центра и ради на побољшању услова живота њихове заједнице, а од недавно је у Грачаници отворена и прва билблиотека за Роме.

Међународни дан Рома у Грачаници биће обележен низом активности. Најпре ће у 13 часова на платоу испред општине Грачаница бити одржана ликовна колонија, а потом у 15 часова и свечана академија у Дому културе.

Наше колеге Сеад и Емина припремили су и специјално издање емисије на програму Радио Грачанице, која ће почети у 18 часова, а у оквиру које ће са гостима у студију причати о положају и проблемима њихове популације.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон