Политика

Вучевић: Резолуција о Сребреници суштински доживела дебакл

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је синоћ да резолуција о Сребреници не доноси ништа добро и да је, иако је формално усвојена у Генералној скупштини УН, суштински доживела дебакл.

Вучевић је за РТРС рекао да та резолуција неће допринети помирењу, нити учвршћивању односа између народа и држава на овим просторима.

„То је политички дебакл оних који су то радили. Горе главу и Србија и Српска. Нисмо геноцидан народ, нисмо ни лоши људи. Требало би више да радимо и политички да се боримо за нас и ту нема одустајања“, рекао је Вучевић и додао да је поносан на заједништво и саборност Српске и Србије, преноси Срна.

Вучевић је навео да су, упркос огромном политичком форсирању, уценама и свему што се дешавало претходних дана како би резолуција била усвојена и како би се стигматизовао српски народ, Србија и Република Српска данас заједно са две трећине човечанства и већином држава показале јасно и гласно шта је истина.

Он је додао да је то за дивљење с обзиром на величину и геополитичку снагу Србије и Српске, које су успеле да „о јаду забаве“ оне који имају силу и моћ и алате за притиске.

Вучевић је подсетио да институције БиХ у складу са Дејтонским споразумом нису ни учествовале, нити се изјашњавале о тој резолуцији.

„Дејтонска БиХ није предложила ту резолуцију, нити је имала прилику да учествује у њеном конципирању и изгласавању, то је елементарна грешка и пропуст да резолуција не може у даље правне поступке“, навео је Вучевић.

Он је нагласио да ће резолуција погоршати односе и узбуркати страсти, пробудити неке духове прошлости и да је дала подлогу да други народи, па и српски народ, тражи резолуцију да се осуде геноцид над њим.

Говорећи о гласању земаља у Генералној скупштини УН, Вучевић је захвалио Мађарској, чланици ЕУ и НАТО-а, премијеру Виктору Орбану и мађарском народу што су гласали против, као и Грчкој, Кипру и Словачкој који су били уздржани.

За земље у суседству које су гласале за резолуцију, премијер Србије је рекао да нека свако ради свој посао, уз коментар да брука траје довека.

Према његовим речима данас су Србија, Република Српска и српски народ са већим делом света успели да кажу јасно и гласно шта је истина.

Како је истакао данас смо били сведоци озбиљних геополитичких промена.

„Србија, Република Српска и српски народ нису усамљени. Нисмо геноцидан народ, добри смо људи. Идемо напред“, нагласио је Вучевић.

За усвајање антисрпске резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН гласале су 84 државе, 87 је било против и уздржано, а 22 нису гласале.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Председништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон