Косово

Епископ Теодосије Србима на Косову: Не напуштајте свету земљу, осавите је деци својој

Епископ рашко-призренски Теодосије поручио је Србима на Косову да не напуштају свету српску земљу, да остану своји на своме, уздајући се у своју цркву и да нису сами.

Ову поруку епископ је верницима упутио из цркве Покрова Пресвете Богородице у Бабином Мосту код Обилића, у којој је са свештенством служио свету литургију.

Окупљеним верницима, преосталим у више српских средина у општини Обилић, епископ је пренео да нам данашње Свето јеванђеље говори о чврстој вери у Господа.

“И када смо у опасности, у неприлици, невољи, болести, немаштини, треба да се сетимо Господа и да стремимо да будемо ближи Господу. А можемо да му се приближимо, у време часнога поста, молитвом и постом, знајући да када смо у његовој близини да ћемо добити исцељење душе и тела”, рекао је владика Теодосије.

Додао је “ако имамо мир Божји у себи, онда ништа нам споља не може наудити, никакав страх нас не може смутити и онда нећемо правити грешке, онако како их често правимо у овом животу”.

“Имамо мир Божји у нама, значи да имамо браћо и сестре љубави према Богу, према Цркви, према овој светој земљи којом ходимо и којом су ходили наши преци, према овим светињама које су нам дате од Бога и од наших светих. Ако имамо ту љубав онда нећемо погрешити”, рекао је владика.

Указао је да се варају они који су окренути само себи и стицању материјалног, мислећи да тиме постижу земаљску срећу и земаљски мир.

“Једини прави мир и благостање и срећа долазе од Господа. То је оно што не пролази. Ово земаљско је као сенка и сан. Сада их видимо али их онда нема. А са овим животом треба да задобијемо вечни”, пренео је владика.

Преосталим Србима у општини Обилић и шире на Косову и Метохији поручио је да су као народ Божји и народ православни, примили веру, крсно име, светиње, земљу и све то и наследство.

“А на нама је да то сачувамо и да животом својим освештамо и на нама је да све то предамо овој деци. И она имају право и на ову земљу земљу и на ову лепоту ина ове светиње, као што смо и ми имали право. Онда нећемо погрешити и имаћемо спокојство и мир Божји у души”, истакао је владика.

Честитајући верницима празник, епоскоп им је пожелео да их укрепи, дометне и снаге и храбрости и свега да опстану своји на своме, заједно са својом црквом.

“Нисте сами. Ту су и свештеници, ту су и монаси, ту су наше светиње. Ту су ваши ближњи који ни по какву цену неће да напусте ове свете просторе. Значи нисте сами а сви смо ми са Господом, који нас никад неће напустити ако ми њега не напустимо, који од нас никад неће окренути главу ако ми не окренемо главу од Господа и кренемо супртоним путем. Нека би нас Господ просветлио, и научио речју својом да будемо његови верни људи, верне слуге, како би и ми остварили оно шта Господ од нас очекује”, поручио је владика Теодосије током литургије у Бабином Мосту.

Извор: РТС; Фото: Епархија рашко-призренска

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон