KulturaLokalneNaslovna

Festival filmova o umetnosti u Domu kulture u Gračanici

Dom kulture ,,Gračanica”  u saradnji sa Udruženjem građanja Centar za gerilski film organizuje 3. Festival filmova o umetnosti i umetnicima koji se održava u Domu kulture u Gračanici.

Festival filmova o umetnosti  istovremeno se održava u više gradova Srbije sa potpuno istim programom i datumom prikazivanja. Dom kulture u Gračanici je jedna od ustanova koja se pridružila ovoj kulturnoj manifestaciji i ovo je prvo izdanje ovog festivala u Gračanici.

„Festival pod nazivom Art fest koji ima priču o umetnicima i umetnosti održava se po prvi put u Gračanici, inače ovo je treće izdanje ovog festivala. Glavni organizator festivala je Udruženje građana Centar za gerilski film i Dom kulture Gračanica je ove godine uzeo učešće na festivalu. Iz godine u godinu ovaj festival raste, sve je veći broj institucija kulture ili drugih institucija koji uzimaju učešće na festivalu. Prošle godine se festival održao u 11 gradova, ove godine se istovremeno održava u 17 gradova, kako u Srbiji, tako i u zemljama iz regiona Banjaluci, Trebinju, Nevesinju, Skoplju, nadamo se da će se naredne godine festival održati i u drugim institucijama kulture na Kosovu“, rekao je Boban Jevtić, urednik filmskog programa Doma kulture Gračanica.

Ljubitelji filma imaju prilike da na festivalu pogledaju17 filmova, od čega 8 filmova sačinjava zvaničnu selekciju festivala, a ostalih 9 filmova spadaju u prateći program kinoteke Art festa. Reč je filmovima starijeg datuma, ali velike umetničke važnosti.

U okviru filmskog repertoara ljubitelji, ne samo umetnosti, već i književnosti imaju prilike da pogledaju izuzetna ostvarenja o životu i radu Desanke Maksimović, Branka Ćopića kao i mnogih drugih ličnosti koje su ostavile značajan pečat u kulturi našeg naroda.

Pokrovitelj manifestacije je Ministrastvo kulture  Vlade Republike Srbije.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button