LokalneNaslovna

Preventivni pregledi dojke i prostate u Domu zdravlja u Gračanici

Povodom obeležavanja međunarodnog meseca posvećenog borbi protiv raka dojke, domovi zdravlja na centralnom Kosovu u nedelju 15. oktobra započeće sa preventivnim pregledima, koji će se nastaviti i tokom narednih nedelja.
„Obaveštavamo sve naše sugrađanke, starosi 40 i više godina, da se za preglede mogu javiti tog dana kod nas u 8 časova ujutru. Nije potrebno zakazivati, niti je potrebna zdravstvena knjižica,a  sve žene koje budu tog dana došle biće detaljno pregledane. Ako lekar smatra da je potrebna dalja dijagnostika, mi ćemo te osobe uputiti na dalje lečenje. Želim da napomenem da ove skrinig preglede radimo u saradnji sa našom filijalom fonda za zdravstveno osiguranje “, rekla je Mirjana Dimitrijević, direktorica Doma zdravlja Gračanica.Ona je dodala da je skrining predviđen za 150 ustanova na celoj teritoriji Republike Srbije

Rak prostate je takođe bolest od koje svake godine oboljeva na hiljade sredovečnih muškaraca, pa će pored pregleda za otkrivanje raka dojke biti organizovani i preventivni pregledi prostate.

„Kada je u pitanju rak prostate naši sugrađani treba da znaju da se ta bolest javlja pretežno preko 60. godine starosti, ali nažalost u poslednje vreme je sve prisutniji i sve se više javlja kod mnogo mlađih osoba. Pozivam naše sugrađane, do dođu i urade detaljni pregled i iskoriste ovu priliku“, istakao je Vladimir Petković, glavni tehičar Doma zdravlja Gračanica.

Nažalsot Srbija ne zaostaje u svetskim trendovima u oboljevanju raka dojke, pa je prema poslednjim podacima institua Batut u Srbiji registrovano ukupno 4.368 novoobolelih, a 1.782 žene umrle su od ove opake bolesti. Rak prostate je takođe bolest od koje oboljeva sve više sredovečnih muškaraca, a preventivni pregledi, su kako kažu lekari, jedini način da se karcinom otkrije u ranijoj fazi, kada je procenat izlečenja najviši.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button