ЛокалнеНасловна

Превентивни прегледи дојке и простате у Дому здравља у Грачаници

Поводом обележавања међународног месеца посвећеног борби против рака дојке, домови здравља на централном Косову у недељу 15. октобра започеће са превентивним прегледима, који ће се наставити и током наредних недеља.
„Обавештавамо све наше суграђанке, староси 40 и више година, да се за прегледе могу јавити тог дана код нас у 8 часова ујутру. Није потребно заказивати, нити је потребна здравствена књижица,а  све жене које буду тог дана дошле биће детаљно прегледане. Ако лекар сматра да је потребна даља дијагностика, ми ћемо те особе упутити на даље лечење. Желим да напоменем да ове скриниг прегледе радимо у сарадњи са нашом филијалом фонда за здравствено осигурање “, рекла је Мирјана Димитријевић, директорица Дома здравља Грачаница.Она је додала да је скрининг предвиђен за 150 установа на целој територији Републике Србије

Рак простате је такође болест од које сваке године обољева на хиљаде средовечних мушкараца, па ће поред прегледа за откривање рака дојке бити организовани и превентивни прегледи простате.

„Када је у питању рак простате наши суграђани треба да знају да се та болест јавља претежно преко 60. године старости, али нажалост у последње време је све присутнији и све се више јавља код много млађих особа. Позивам наше суграђане, до дођу и ураде детаљни преглед и искористе ову прилику“, истакао је Владимир Петковић, главни техичар Дома здравља Грачаница.

Нажалсот Србија не заостаје у светским трендовима у обољевању рака дојке, па је према последњим подацима институа Батут у Србији регистровано укупно 4.368 новооболелих, а 1.782 жене умрле су од ове опаке болести. Рак простате је такође болест од које обољева све више средовечних мушкараца, а превентивни прегледи, су како кажу лекари, једини начин да се карцином открије у ранијој фази, када је проценат излечења највиши.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон