КосовоНасловна

Фон Крамон посетила Грачаницу: Не може се оспорити да је ово СПЦ

Посланица Европског парламента и стални известилац за Косово Виола фон Крамон посетила је данас манастир Грачаницу где ју је дочекао владика рашко – призренски Теодосије, а у изјави новинарима поручила је да се не може оспорити да тај манастир припада Српској православној цркви, као и да они који покушавају да прекрајају историју, неће имати у томе много успеха.

„Свако може да покуша да прекраја истину, али неће бити много успешан у томе“, казала је Фон Крамон одговарајући на питање како види покушаје Приштине да присвоји баштину Српске православне цркве на Косову.

Истиче да постоје сви докази који су потребни и који показују шта припада Српској православној цркви.

„У Немачкој можете рећи да су све протестантске цркве биле католичке пре него што је протестантизам постао званична религија, јер јесу. Али, то није случај овде и надам се и позивам на рационалност да се ове чињенице не доводе у питање“, поручила је Фон Крамон.

Како је навела, за њу је важно да види различита културна наслеђа на Косову, а дефинитивно манастир Дечани и манастир Грачаница су једни од основних и најзначајнијих.

Истакла је да јој је велика част, задовољство и да јој причињава радост што је данас у манастиру Грачаница где може да види историју која је уско везана са људима који ту живе.

Наводећи да је први пут у Грачаници, Фон Крамон каже да је била на различитим местима на Косову, али да нажалост Грачаницу до сада никако није имала прилику да посети.

„Сваки пут када дођем на Косово идем на различита места, ишла сам у Штрпце, Пећ, на север, Дечане, не идем само у Приштину. Овога пута је Грачаница на реду“, казала је Фон Крамон одговарајући на питање зашто је сада, на крају свог мандата посетила тај манастир.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон