КосовоНасловна

Француски европарламентарци са представницима Српске листе: Истина да се чује и у Европском парламенту

Група француских европарламентараца састала се данас са представницима Српске листе са којима су разговарали о потешкоћама са којима се сусреће српски народ на Косову и Метохији. 

„Дошао сам са колегама из Европског парламента, делегацијом посланичке групе Европског парламента „Идентитет и демократија“, покрета који поштује традицију, прошлост, историју и хришћанске корене народа, осмотрили смо ситуацију на локалу и осетили смо колика је везаност народа за српску земљу“, рекао је Жан-Лин Лакапел, француски посланик Европског парламента.

„Ми смо из покрета који гради суверенитет народа. Констатујемо да  српски народ нема више своју слободу, управо на Косову. Ми смо Французи, а Француска има старо пријатељство са Србијом и на нашем нивоу ми бисмо желели, не да будемо адвокати српског народа, већ само да сведочимо о многобројним агресијама према српском народу“, нагласио је Лакапел.

Он је истакао да је последња провокација, укидање српског динара у корист евра, незамислива и да ће они наставити да о томе причају у Европском парламенту и додаје да су изузетно изненађени на слепило, идеологију, можда и саучесништво Европске уније према провокацијама Куртија.

„Много је агресија које подноси српски народ, а које не могу бити прихваћене. Осећамо да постоји воља од стране косовске владе да учини да српски народ нестане“, истиче Лакапел.

Француски посланик наглашава да Европска унија, као и међународна заједница, не играју своју улогу и истиче да бомбардовање СРЈ од стране НАТО-а 1999. године његова политичка партија никада није одобрила . Он додаје да не разуме зашто и данас још увек, Европска унија не игра своју улогу, а то је да брани народ и слободу народа. 

„Оно што смо обећали и договорили се испред чланова Српске листе јесте да ћемо у Европском парламенту да говоримо о свим агресијама против слободе српског народа. Своје ставове смо јуче пренели и председнику Републике Српске Додику, затим у Београду, приликом различитих путовања, а то чинимо и данас пред члановима Српске листе“, каже он.

Наглашава да је њихова борба иста као и борба српског народа, а то је да брание своју историју, да бране хришћанске корене од радикалног ислама, који се развија изузетном брзином и често се промовише од стране Европске уније.

„Имамо бар једну заједничку тачку са вама, а то је да бранимо нашу историју, нацију, слободу, како би наша земља и наше породице имале будућност“, каже Лакапел.

„Од 1999. године ситуација у међународној заједници се променила. Српски народ, који је пријатељски са француским, нема више исту позицју. Рецимо, председник Емануел Макрон, током обележавања државног празника 14. јула,  сместио је косовске званичнике у први ред, а званичнике Србије у трећи. Такође, прошле недеље је у Европској унији изгласана резолуција против Србије, чиме је Србија уцењена да призна Косово и да прекине односа са Русијом, и ми не разумемо зашто се Унија меша у унутрашње ствари Србије. Ми смо због тога забринути“, истиче он..

„Будући избори су за нас нада, јер има доста патриотских снага које се буде и желе да се Европа промени. Ми ћемо са Марин ле Пен имати огромну улогу у тој промени“, закључио је Лакапел.

Председник Српске лиосте, др Златан Елек је рекао након састанка са европарламентарцима да су изнете чињенице о тешком положају Срба на КиМ и да истина мора да се чује и у Европском парламенту.

„Данас смо имали један садржајан и конструктиван разговор са европарламентарцима и француским парламентарницима. Они одлично 
познају прилике на Косову и Метохији и није први пут да се састају са представницима Српске листе. Оно о чему смо данас причали своди се на сва дешавања од доласка Аљбина Куртија на власт, о изузетно тешком положају Срба, а посебан акценат смо ставили на последњу уредбу косовске владе о укидању динара и платног промета“, рекао је Елек.

„Добили смо чврста обећања у која ја верујем, да ће наши гости и у француском и у Европском парламенту изнети ове чињенице које смо ми њима данас предочили. Дали смо им и материјале где се види да је преорано српско гробље у насељу Брђани у Косовској Митровици, објаснили готово целокупну сложену ситуацију у којој се налази српски народ и оно што је најбитније указали на то да је овде међународна заједница од 1999. године, а да никаквог напретка нема, ни по питању расељених са КиМ, ни по питању ЗСО за коју је Брисел дао верификацију споразума и 2013 и 2015. године“, истакао је Елек..

Он је нагласио да су се гости Српске листе сагласили са њима да је међународна заједница одговорна за стање на Косову и Метохији и да су им пренели да ће  међународну заједницу дожевети као саучеснике у егзодусу српског народа са ових простора, уколико се овакав терор владавине Куртија настави. 

„Објаснили смо им и какве се све пресије врше на српски народ  у последње време, посебно на северу КиМ“, рекао је председник Српске листе.

Елек се захвалио европарламентарцима на издвојеном времену и свему ономе што чине да изнесу истину о српском народу на Косову и Метохији, и нагласио да се чланови Српске листе, као представници Срба, боре за истину и желе да она дође до свакога у Европи, како би разумели статус Срба на КиМ.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон