Свет

Почела ванредна седница СБ УН о КиМ, Србију представља Вучић

У Њујорку је вечерас почела ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову и Метохији на којој Србију представља председник Александар Вучић.

Седнци присуствују и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и шеф мисије Србије при УН Немања Стевановић.

На седнци је и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и министарка спољних послова Доника Гервала Шварц.

На почетку се обратила шефица Унмика Каролин Зијаде.

Шефица УНМИК-а: Једностране акције не доприносе стабилности

Шефица УНМИК-а Каролин Зијаде подестила је на споразуме који су постигнути на Охриду и у Бриселу, наводећи да је њихово спровођење ишло тешко, те да су избори и серија инцидената довели до низа догађаја који су уздрмали стабилност на КиМ.

„Без обзира на то која страна предузима једостране потезе, то има директне последице на стање на терену“, рекла је Зијаде, која се у седницу укључила путем видео линка.

Говорећи о увођењу евра као једине валуте на КиМ, Зијаде је оценила да ова одлука није ваљано објашњена, те да њено нагло спровођење погађа десетине хиљада људи, послове.

„Динар је за десетине хиљада људи био де факто главна валута… Упркос препорукама, задржан је прекратак рок и на заплењена је пошиљка динара… Према Бриселском споразуму предвиђено је формирање Заједнице српских општина“.

Седница је заказана на захтев Србије која је то затражила у понедељак због ситуације на Косову и Метохији, а у захтеву се истиче да је актуелна ситуација у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН 1244 и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.

У захтеву, предатом мисији Гвајане која тренутно председава Саветом безбедности, наведено је да је он у складу са чланом 35 Повеље Уједињених нација и чланом 3 Привременог пословника Савета безбедности УН.

Извор: Т а н ј у г, РТС, ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон