Друштво

Грујичић: Директан резултат бомбардовања пораст онколошких и аутоимуних болести

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је да је директан резултат НАТО бомбардовања Србије пројектилима са осиромашеним уранијумом не само пораст онколошких болести, већ и аутоимуних и менталних.

Она је за данашњу “Политику” рекла да проблем са осиромашеним уранијумом  лежи у оштећењу генетског материјала људи који су изложени експлозији пројектила са осиромашеним уранијумом, па су тако током бомбардовања и након њега забележене патолошке трудноће и аномалије, удвостручила се стерилност код мушкараца, а број брачних партнера који не могу да имају децу се све више повећава.

Како каже ментални проблеми уз смањивање коефицијента интелигенције код деце су такође последица бомбардовања.

“Око 27.000 пацијената је 2019. године лечено од аутоимуних системских болести различитих врста, од којих су неке животно угрожавајуће за пацијента и захтевају продужено лечење”, рекла је она.

Грујичић истиче и да је у последњих 25 година дошло до пораста онколошких болести и да се тај број из године у годину повећава.

Она је рекла да је након првих пет до седам година уочено статистички значајно увећање појаве системских онколошких болести, лимфома, леукемије и миелома, што се, како истиче, често дешава после нуклеарних инцидената.

“До повећања броја солидних тумора дошло је нешто касније, девет до 15 година након агресије. Анализирајући Европски информациони систем за рак, 2021. највише стопе смртности забележене су у Србији, Мађарској и Црној Гори. Питање је зашто. Терапија је знатно боља, дијагностика не касни као раније, али пацијенти и даље умиру”, рекла је Грујичић.

Према њеним речима, сви људи који су учествовали у поступку рашчишћавања на местима која су била бомбардована умрли су или се лече од онколошких болести, а посебно на местима која су гађана пројектилима са осиромашеним уранијумом.

Додаје да је потребна наука да би се потврдило да је муниција са осиромашеним уранијумом канцерогена, мутагена и токсичка и да као таква треба да буде забрањена.

“За то нам је потребан мир, каом и сарадња научника и лекара из свих земаља које су имале ту несрећу да искусе загађење изазвано ратним дејством на њиховој територији. Очекујуем помоћ наших америчких колега који су добро упознати са последицама ове страшне муниције на зфдравље америчких војника и ветерана”, рекла је Грујичић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон