Насловна

У здравственим установама на централном Косову недостају вакцине, залихе потрошене

У здравственим установама на централном Косову недостају вакцине за бебе због чега није могуће спровести прописану имунизацију и стање је алармантно, упозорио је директор Клиничко-болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници, доктор Братислав Лазић.

У Дому здравља ,,Грачаница“ залихе бе-се-же вакцине су потрошене и требовање за октобар није стигло, истакао је Лазић за Косово онлајн.

,,Недостају вакцине и нисмо у могућности да спроведемо прописану имунизацију, тако да би, по том питању, требало да се што хитније реагује да би наши најмлађи, а нарочито новорођенчад, добила адекватну имунизацију која је прописана законом“, рекао је Лазић.

Он наглашава да постоји прописани календар вакцинација који има свој редослед и да би се стекао имунитет, потребно је да се он одвија у континуитету.

,,Било какво кашњење доводи до тога да деца неће бити имунизована на време и то касније може изазвати одређене проблеме које ми желимо да избегнемо. Ипак смо у 21. веку и овакве ствари не би требале да буду тема, напротив. Нарочито најмлађа популација, али и остали, сада причам конкретно о имунизацији, требало би да добију правовремену заштиту од многобројних болести које се на овај начин спречавају. То је вишедеценијска пракса од када је имунизација почела да се примењује као велика тековина савремене медицине“, наглашава Лазић.

Извор: Косово онлајн; 

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон