Naslovna

U zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu nedostaju vakcine, zalihe potrošene

U zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu nedostaju vakcine za bebe zbog čega nije moguće sprovesti propisanu imunizaciju i stanje je alarmantno, upozorio je direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici, doktor Bratislav Lazić.

U Domu zdravlja ,,Gračanica“ zalihe be-se-že vakcine su potrošene i trebovanje za oktobar nije stiglo, istakao je Lazić za Kosovo onlajn.

,,Nedostaju vakcine i nismo u mogućnosti da sprovedemo propisanu imunizaciju, tako da bi, po tom pitanju, trebalo da se što hitnije reaguje da bi naši najmlađi, a naročito novorođenčad, dobila adekvatnu imunizaciju koja je propisana zakonom“, rekao je Lazić.

On naglašava da postoji propisani kalendar vakcinacija koji ima svoj redosled i da bi se stekao imunitet, potrebno je da se on odvija u kontinuitetu.

,,Bilo kakvo kašnjenje dovodi do toga da deca neće biti imunizovana na vreme i to kasnije može izazvati određene probleme koje mi želimo da izbegnemo. Ipak smo u 21. veku i ovakve stvari ne bi trebale da budu tema, naprotiv. Naročito najmlađa populacija, ali i ostali, sada pričam konkretno o imunizaciji, trebalo bi da dobiju pravovremenu zaštitu od mnogobrojnih bolesti koje se na ovaj način sprečavaju. To je višedecenijska praksa od kada je imunizacija počela da se primenjuje kao velika tekovina savremene medicine“, naglašava Lazić.

Izvor: Kosovo onlajn; 

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button