KosovoNaslovna

Kancelarija za KiM: Nastavljena serija pritisaka i napada na povratnike u selu Osojane; Ukraden traktor porodici Đurić

Nastavljena je serija pritisaka i napada na srpski narod i povratnike u selu Osojane kod Istoka, a svaki od tih incidenata ima za cilj da dodatno zastraši Srbe koji žive u ovoj metohijskoj enklavi i onemogući im ostanak i opstanak na kućnom pragu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U noći između subote i nedelje u selu Osojane, ukraden je traktor porodici Aleksandra Đurića, samohranog oca tri ćerke koji živi isključivo od poljoprivrede.

„Na ovaj način Đuriću je direktno ugrožena egzistencija jer mu je traktor osnovno sredstvo rada i Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći će mu da stane na noge“, ističe se u saopštenju.

Pre svega nekoliko dana, u Osojanu je opljačkana i Crkva Svetog arhangela Gavrila, iz koje su lopovi odneli čak i pribor za pričešće bolesnika.

Kancelarija za KiM navodi da meštani sumnjaju da je reč o istim počiniocima i ta činjenica unela je dodatni nemir i strah među Srbe povratnike u ovom metohijskom selu kojima se mir narušava svakodnevnim incidentima i napadima.

„Uprkos ovakvim perfidnim pokušajima proterivanja od strane ekstremista i izgrednika, Srbi povratnici odlučni su da ostanu i opstanu tamo gde su se posle mnogo nedaća i muka skućili i gde samo žele da žive u miru. Toga mora da bude svesna i međunarodna zajednica i da politiku ćutanja i okretanja glave, zamene proaktivnim pristupom u rešavanju problema Srba čija je egzistencija na Kosovu i Metohiji najbrutalnije ugrožena“, naglašava se u saopštenju.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button