НасловнаСрбија

Именовано пет нових амбасадора Србије

У Службеном гласнику објављени су укази председника Републике Александра Вучића, чиме је окончана процедура постављења Мирјане Живковић за амбасадора у Данској, Ирене Шарац у Шпанији, Данијеле Чубрило Мартић у Кенији, Вељка Лазића у Аргентини и Бранислава Жежеља у Ираку, саопштило је Министарство спољних послова.

Мирјана Живковић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду и има положен правосудни испит. Након дипломирања, радила је у Савезном секретаријату за правосуђе и државну управу, односно Савезном министарству правде, као и у Савезном министарству за спољну трговину. У Министарству спољних послова ангажована је од 2001. године и обављала је, између осталог, функције генералног секретара и помоћника министра за конзуларне послове од 2022. године. Службовала је као шеф Конзулата у Малмеу, а од 2011. до 2019. године била је генерални конзул у Генералном конзулату у Њујорку. Говори енглески и шведски језик.

Ирена Шарац је запослена у Министарству спољних послова од 2005. године. У више наврата је радила у Сектору за билатералну сарадњу и у Одељењу за Азију, Аустралију и Пацифик, у којем је обављала и функцију начелника. Службовала је у амбасадама Србије у Пекингу и Атини. На место амбасадора Србије у Мадриду одлази са места помоћника министра за билатералну сарадњу, функције коју врши од јуна ове године. Дипломирала је на Одсеку за кинески језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду, а завршила је и специјалистичке академске студије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, завршном тезом са темом „Мултилатерализам 21. века – однос снага и манифестација моћи у Уједињеним нацијама“. Говори енглески и кинески језик и служи се шпанским и француским језиком.

Данијела Чубрило Мартић је дипломирала на Факултету политичких наука Универзитета у Београду и магистрирала на истом факултету у области међународне политике. У Министарству спољних послова ради од 2004. године. Радила је у различитим организационим јединицама Министарства и, између осталог, обављала функцију начелника Одељења за Уједињене нације. Службовала је у Мисији при Европској унији у Бриселу, Сталној мисији при Уједињеним нацијама у Њујорку и Сталној делегацији при УНЕСКО у Паризу. Говори енглески и шпански језик.

Вељко Лазић је запослен у Министарству спољних послова од 1996. године. Радио је у Одељењу за Европу, у више наврата био ангажован у Генералном секретаријату Министарства, на позицији помоћника генералног секретара, и био начелник Одељења за Северну и Јужну Америку. Службовао је у амбасадама у Лисабону, при Светој Столици, у Риму, а од 2014. до 2020. године био је амбасадор Републике Србије у Федеративној Републици Бразил. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду. Говори енглески, португалски, италијански и шпански језик.

Бранислав Жежељ је дипломирао на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду, постдипломске студије је завршио у САД и Холандији и стекао докторате Универзитета у Багдаду и Мегатренд универзитета. Током каријере је обављао више функција у ПКБ, радио у приватном бизнису у земљи и иностранству, био ангажован као професор на више универзитета и као консултант на пројектима у земљи и више десетине држава у иностранству и међународним организацијама, између осталог и за Организацију за храну и пољопривреду УН. Радио је и као специјални саветник министра пољопривреде. Аутор је више научних и стручних радова и публикација. Говори енглески, француски и арапски језик.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон