Политика

Немачка амбасада: Примена одлуке о Високим Дечанима није довољна за СЕ, потребна и ЗСО

Примена одлуке Уставног суда за манастир Високи Дечани није довољна да Косово добије подршку савезника за чланство у Савету Европе, рекао је портпарол немачке амбасаде на Косову Кристијан Бочер за Газету Експрес, преноси Косово онлајн.

„Када је реч о коначном гласању о захтеву Косова за чланство у Комитету министара, биц́е узета у обзир укупна слика коју је Косово представило. Овако важна одлука, за коју је потребна вец́ина, не може се повезати ни са једном темом као што је спровођење одлуке Манастира Високи Дечани. Као што је више пута речено, Немачка очекује да ц́е Косово предузети опипљиве кораке ка стварању Заједнице општина са српском вец́ином, за чије се стварање Косово залагало годинама уназад. Француски председник је то такође ставио до знања у последњем телефонском разговору са премијером Куртијем“, рекао је Бочер.

Он је додао је да је примена одлуке Уставног суда о имовини манастира важна одлука која је допринела успешном гласању у Парламентарној скупштини Савета Европе.

„Међутим, важно је напоменути да је примена ове одлуке била само примена косовских закона и жалосно је што је требало толико времена да се спроведе одлука коју је донео Уставни суд, највиша судска институција“, истакао је он.

Напредак у вези са формирањем ЗСО затражио је и председник Француске Емануел Макрон, који је у понедељак обавио телефонски разговор са премијером Косова Аљбином Куртином.

„Он је подвукао значај који Француска придаје, чак и у контексту захтева Косова за чланство у Савету Европе, брзом и неповратном напретку у имплементацији Заједнице општина са српском вец́ином од стране косовских власти“, наводи се у саопштењу.

Чак је и помоц́ник америчког државног секретара Џејмс О’Брајен, на састанку који је имао са премијером Аљбином Куртијем, рекао да САД подржавају пут Косова ка евроатлантским интеграцијама, али је рекао да, како би се кренуло напред, обавезе из дијалога морају бити спроведене, укључујуц́и хитан напредак у вези са питањем ЗСО.

„САД подржавају пут Косова ка евроатлантским интеграцијама. Да бисмо кренули напред, потребна нам је имплементација обавеза које је посредовала ЕУ, укључујуц́и хитан напредак у вези са Заједницом општина са српском вец́ином. Разговарао сам данас о неопходним позитивним корацима са премијером Косова Аљбином Куртијем“, саопштио је О’Брајен у среду.

Извор: Косово онлајн; фото: Твитер

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон