Косово

Канцеларија за КиМ: Екстремисти нападају установе које симболишу институционално присуство Републике Србије на Косову и Метохији

Гађање каменицама Основне Школе „21. новембар“ у Гојбуљи, у општини Вучитрн, којом приликом је сломљено стакло на улазним вратима и  једна камера, не може се схватити другачије, него као отворена претња Србима на Косову и Метохији, а овакви и слични напади који су готово свакодневни, последица су антисрпске политике Аљбина Куртија, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Ово није први напад на Основну Школу „21. новембар“ у Гојбуљи. Иста група албанских младића, која је синоћ каменовала школу, чинила је то у протеклом периоду 2 до 3 пута годишње, при чему су обијали врата, ломили стакла и исписивали погрдне графите на школи. Иако су полиција, КФОР и Еулекс увек били уредно обавештавани о нападима на школу, а снимци на камерама забележили виновнике инцидента, изгредници до данас нису сакционисани.

Јасно је да екстремисти доследно и организовано нападају установе које симболишу институционално присуство Републике Србије на Косову и Метохији, а ово је посебно осетљиво питање, јер се ради о објекту који похађају деца. Наглашавамо да каменовање Основне Школе у Гојбуљи сасвим сигурно није безопасан изгред, већ планирана акција, која има за циљ угрожавање безбедности и застрашивање српског становништва. 

С обзиром на то да и овај инцидент показује да је на Косову и Метохији трајно успостављен наопак и антицивилизацијски систем вредности, који заговара мржњу према свему што је српско, што Приштина на челу са Аљбином Куртијем не само подржава него и подстиче, апелујемо на међународне мисије да појачају активности и предузму видљиве и одлучне кораке, како би се осигурала безбедност Срба и српских институција и спречило насиље, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор: Саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон