Косово

Канцеларија за КиМ: Насилнички чин упада полиције у амбуланту у Приштини захтева хитну и оштру реакцију међународне заједнице

Поводом упада полиције у просторије амбуланте, коју користе Срби у Приштини, Канцеларија за Косово и Метохију је саопштила да упад полиције и одвођење здравствених радника у полицијску станицу у којој су држани више сати и пуштени тек синоћ око поноћи, огољује бруталну и злочиначку природу режима Аљбина Куртија и још једном открива његове стварне намере.

„Здравствени радници, који су међународним конвенцијама и правилима цивилизованог опхођења заштићени од злостављања, чак и у време рата, за Куртија и његове силеџије јесу само персонификација Србије и легитимна мета за шиканирање, а тиме се Србима на Косову и Метохији показује да заштићени нису чак ни они којима се у читавом цивилизованом свету гарантује безбедност и дигнитет“, истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Амбуланта, која ради као одељење Дома здравља Приштина од 2005. године пружа здравствене услуге малом броју преосталих Срба, житеља Приштине, којима је и на овај начин поручено да нису пожељни и да немају право чак ни на здравствену негу, каже се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ напомиње да иако ова амбуланта ради готово 20 година, сада на њу и здравствене раднике Приштина иде дугим цевима у виду новог застрашивања и прогона Срба.

„Малобројни Срби у Приштини, у којој је некада живело неколико десетина хиљада Срба, очигледно јесу трн у Куртијевом оку, јер они га свакодневно подсећају да српски народ не намерава да одустане од своје јужне покрајине и онога што му по праву и правди припада“, наводи се у саопштењу.

„Овај насилнички чин без преседана чак и у атмосфери Куртијеве страховладе показује да Приштина неће презати ни од чега како би Србима онемогућила и сваку помисао на иоле нормалан живот и захтева хитну и оштру реакцију међународне заједнице“, наглашава у саопштењу Канцеларија за КиМ.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон