КосовоНасловна

Заједнички протести Срба и Албанаца због каменолома у Стражи

Срби и Албанци, њих педесетак, данас су на један сат блокирали пут у новобрдском селу Стража, јер им је живот постао неподношљив због рада каменолома.

Новосаграђени каменолом, који је само пар стотина метара удаљен од улаза у село из правца Новог Брда, угрожава животну средину и нормалан живот свих мештана, и Срба и Албанаца, тврде за РТВ Пулс.

Овим протестом желе да укажу пажњу јавности на неодрживо стање. Пут којим се крећу тешки камиони са великим теретом је у катастрофалном стању, али је у надлежности централних институција, па општина Ново Брдо нема никакве ингеренције с тим у вези.

“Сваког дана нам прође преко стотину камиона са тешким товаром. Пут нам је такорећи узоран, не само уништен”, каже за Пулс становник Страже Љубиша Ивковић.

У атару села Станишор, на брду званом Глама, већ годинама ради више од 20 каменолома, а дневно кроз ово и друга суседна села прође и до 300 тешких камиона. Услови за живот су катастрофални, тврде окупљени грађани.

“Ми смо данас изашли зато што је немогућ живот – од каменома, од прашине, од камиона, као да су цео дан цео свет заузели”, каже Ешреф Јакупи, комшија из Страже.


Некад крај познат по здравој животној средини сада је видно угрожен.

“И оранице, и пашњаци, и сви извори су нам исечени, неки замућени, јако тешко се живи, искрено”, каже Ивковић.

Са протеста је упућен захтев надлежној инспекцији у Приштини да изађе на терен, утврди чињенично стање и заштити грађане и животну средину. До тада ће се протести и одржавати сваког дана у термину од14 до 15 часова док се њихови захтеви не испуне.

Скуп су поред косовске полиције пратили и припадници КФОР-а.

https://if-cdn.com/eVHajZO

Извор: РТВ Пулс

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон