ДруштвоНасловна

У Дому здраваља у Грачаници повећан број пацијената са респираторним инфекцијама

У Дому здраваља у Грачаници последњих недеља повећан је број пацијената, који се јављају лекару са симптомима обољења респираторног система, истакла је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница др Ивана Вуксановић, специјалиста опште медицине Дома здравља у Грачаници.

„Највећи број ових обољења изазван је вирусима и то нам говоре уџбеници, статистика али и клиничка пракса. Њихов удео у изазивању респираторних инфекција у зимском периоду се процењује чак на 65%, затим 30% заузимају бактерија и мали удео припада осталим инфективним агенсима, као што су паразити или гљивице и то су углавном имуно-компромитовани пацијенти“, истакла је др Вуксановић.

Када су вируси у питању др Вуксановић наглашава да су најчешћи изазивачи вирусне инфекције.

„Код деце су то аденовируси, риновируси, респираторни синцицијални вирус, као и вирус параинфлуенце, а код одрасле популације најактуелнији је и даље вирус грипа, а одмах затим и вирус Ковид 19“, казала је др Вуксановић.

У Грачаници тренутно има оболелих од Ковида 19, а према речима др Вуксановић, ради се о спорадичним случајевима, са блажом клиничком сликом.  

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон