КосовоНасловна

Канцеларија за КиМ: Упад у цркву у селу Ракиница нови удар на СПЦ са циљем затирања православног верског наслеђа на КиМ

Упад у посед цркве Светог Архангела Михаила у селу Ракиница од стране функционера из Подујева, предвођених лажним и самозваним албанским свештеником Николом Џуфком, представља нови удар на Српску православну цркву и Епархију рашко-призренску, са циљем затирања и присвајања српског православног верског наслеђа на Косову и Метохији, саопштила је вечерас Канцеларија за КиМ.

У саопштењу се истиче да овакав насилни и плански акт несумњиво није могао бити изведен без знања и подршке институција у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем који своје деловање заснивају искључиво на обрачуну са свиме српским на простору КиМ.  

“Приштина и екстремисти систематски већ више од две деценије скрнаве и организовано, масовно уништавају српске цркве и манастире на простору Косова и Метохије, како би спречили повратак народа на њихова вековна огњишта и затрли семе српског постојања, јер је итекако добро познато да су наше цркве одувек биле места сабирања и саборности, као и стуб идентитета и духовности нашег народа.

Паралелно са тим, власти у Приштини покушавају да различитим перфидним и опасним стратегијама, храмове и манастире Српске православне цркве преузму и прогласе за део такозваног косовског наслеђа, а напослетку прибегавају бруталним упадима на посед светиња СПЦ, управо због снаге и значаја који српска црква има за српски народ на КиМ”, стоји у саопштењу..

Из Канцеларије за КиМ наглашавају да је ово питање које би морало да скрене пажњу комплетне међуанродне заједнице, јер је недопустив третман ћутања док се руше и скрнаве српски гробови, прекопавају српске кости, каменују српске куће, отима бесправно српска земља, а сада и цркве. 

“Епархија рашко-призренска упозорила је да је лажни свештеник Џуфка шарлатан регионалних размера кога је осудила Православна Црква Албаније и на чије је штетно деловање већ упозоравано и као такав једино упориште и подршку има од представника тзв. приштинског политичког естаблишмента”, стоји у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Фото: ЕРП

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон