Косово

Канцеларија за КиМ: Власти у Приштини забраниле су патријарху Порфирију улазак на Косово и Метохију

Власти у Приштини по директној наредби Аљбина Куртија забраниле су данас патријарху Српске православне цркве господину Порфирију и седморици владика који су били у његовој пратњи да уђу на простор Косова и Метохије, како би сутра присуствовали заседању Светог Архијерејског Сабора СПЦ у Пећкој патријаршији и били са страдалним српским народом на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Патријарх српски је данас у 13.30 часова требало да пређе административни прелаз Мердаре, како би се упутио у вековно седиште српских архиепископа и патријарха, али у тренутку када се он налазио надомак прелаза, из Приштине је стигла забрана у којој се наводи да поглавар СПЦ не може да уђе на простор Косова и Метохије. Да подлост Куртија буде још већа, забрана је стигла 13 минута пре најављене посете, што посебно указује на намеру Аљбина Куртија да додатном малтретирању и изнуривању изложи патријарха српског, да више од седам сати проведе у путу.

Као и увек до сада, официр за везу Београда у складу са свим важећим споразумима и процедурама послао је најаву о плановима поглавара СПЦ да у Пећкој патријаршији, као што вишевековна традиција и налаже, присуствује првом дану Сабора СПЦ и буде подршка и ослонац верном српском народу који га је жељно ишчекивао. Међутим, једнострано и супротно свим споразумима, Курти му је ту могућност ускратио.

Патријарх српски, господин Порфирије, увек је, у свакој прилици и на сваком месту својим порукама, благим речима и потезима позивао на мир и суживот Срба и Албанаца на простору Косова и Метохије, не делећи, већ снагом свог неспорног ауторитета спајајући људе, ширећи увек и на сваком месту хришћанске поруке љубави и вере и никада се, ни на једном месту није огрешио, ни речју нити делима, о та вечита начела. Нажалост, то су вредности и поруке које данас нико у Приштини не разуме, јер политика Аљбина Куртија којој данас и пуне три године сведочимо јесте политика раздора, мржње, нетрпељвости и нетолеранције.

И на овом примеру, ми данас сведочимо намери Приштине и Аљбина Куртија да са Косова и Метохије протерају све српско и избришу трагове вековног постојања српског народа и српске Цркве на овим просторима, показујући да је у Приштини жива управо она политика која је довела до тога да албански припадник тзв. Косовских безбедносних снага упуца на Бадњи дан двоје српске деце и да потом буде пуштен на слободу. Таква политика, политика мржње, верске нетолеранције, угњетавања, забрана кандидовала је такозвано Косово за чланство у Савету Европе и нека се над том чињеницом, у светлу данашњих догађаја, добро замисле сви они представници међународне заједнице који такву политику креирају и подржавају.

Никада угњетавање једног народа и његових верских права и слобода није донело никоме добро и док су српске светиње на Косову и Метохији места ходочашћа и самих Албанаца који у њима налазе утеху и прекопотребни мир и исцељење и где су увек дочекани отворених двери, политика која се данас креира у Приштини чини све да се те танане везе прекину, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор: Саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон