ДруштвоНасловна

Костић: Данас је веома тешко сачувати идентитет матерњег језика; Српски језик нарочито угрожен на КиМ

Сваке године на овај дан часови српског језика посвећени су Међународном дану матерњег језика, односно причи о неговању матерњег језика јер је чињеница да је матерњи језик и његово очување врло битан за наш опстанак као нације, истакла је гостујућу у Јутарњем програму РТВ Грачаница, Ана Костић, професорица српског језика и књижевности у Гимназији у Лапљем Селу.

„Наш посао очувања и неговања матерњег језика није нимало лак и оно што прво треба урадити јесте развити љубав према предмету српског језика јер углавном сви са лакоћом радимо оно што волимо, тако ће и учење матерњег језика бити много лакше“, казала је професорица Ана.

Она је истакла да деци треба обајснити колико им је матерњи језик битан за развој бића, али и љубави према читању, а све то ће им касније олакшати и пут ка школи и образовању.

„Од малих ногу код деце треба развити љубав према писању и читању, пробудити интересовање код њих на тај начин што ћете им испричати најинтересантнија дешавања из књижевног дела, па ће она сама почети да читају“, истакла је Костић.

Данас у време глоблизације и интернета веома је тешко сачувати идентитет матерњег језика, а српски језик је нарочито угрожен  на Косову и Метохији.

„Ми овде најбоље знамо шта је матерњи језик, јер чак и на многим производима које купујемо не можемо да видимо садржај самих производа јер нису на нашем језику. Српски језик је овде угрожен до те мере да томе просто нема краја, да је то једно клупко које се свакодневно умотава. Ако ви данас проговорите српским језиком пред неким коме се то не свиђа можете доживети, у најмању руку, велику непријатност. Било је много таквих ситуација, а што је најгоре то траје годинама и некако се сви повлачимо пред том чињеницом угроженошћу нашег језика“, нагласила је Костић.

Професорица Ана Костић је на данашњи дан нашим гледаоцима, слушаоцима и читаоцима поручила да се труде да говоре правилно стандардним књижевним језиком, да се не стиде свог дијалекта, да користе и негују старе речи, да чувају и негују свој идентитет, а то ће урадити кроз очување матерњег језика.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон