КосовоНасловна

Божић у Јањеву: Да заједно радимо на стварању бољег света

Празничном мисом у цркви светог Николе у Јањеву, код Липљана, Хрвати и католички верници из овог места, прославили су Божић по грегоријанском календару.

Славље у Јањеву почело је поноћном мисом, а настављено је данас. Жупник дон Мате Палић поручио је да су припреме за Божић у Јањеву кренуле пре 30 дана. Порука је, истиче он, да сви учинимо нешто за бољу заједничку будућност.

„Ових дана, а и јуче смо исто пратили нереде у Србији, у Београду, и слушамо о немирима, нередима. Био сам лично жалостан због свега, дешавања у Украјини, Витлејему где је Исусу рођен, свето место, није се могло лепо прославити, како приличи и како доликује, ваљда Бог тако хоће. Ти нереди, ја сам у беседи споменуо 14 великих ратова, плус колико има малих, због чега то? Пророк Изаиа нам говори да мачеве и оружје заменимо у плугове и српове како би чинилио добро. Моја порука свим људима који данас славе, а и православним верницима који се припремају кроз пост да дочекају Божић по јулијанском календару, да учинимо нешто заједно као хришћани, да спаситељ просветли наше душе и да ја као и свако од нас почне од данас да чини нешто како би престала мржња, освајачки ратови, јер нема због чега, имамо земље довољно, хране довољно, има свега у изобиљу, да уживамо у томе што нам је Бог дао, јер смо сви деца једнога оца, па сада да ли били различите вероисповести, боје коже, да то превазиђемо и кренемо у стварање бољег света“, поручио је дон Мате.

Додаје да су у Јањеву пристигли гости из Хрватске како би прославили најрадоснији празник са својим ближњима.

Никола Чолакић каже да се Божић слави као празник мира и толеранције.

„Ово је празник када Бог долази са неба на земљу да се дружи са човеком и донесе мир, благослов. Желим целом свету, прво мир, благослов, здравље, срећу, напредак, да човек човеку буде човек, не да човек човеку буде вук, јер велико зло се чини данас, видимо и сами колико има жртава, колико ратова, да завлада свуда мир, да свки човек осети Божју љубав и близину“, рекао је Чолакић.

У Јањеву, према речима Чолакића, живи око 120 Хрвата, а највећи проблем је одлазак младих.

„Проблем је прво, нема посла, нема омладине, остали смо сами. Ја сам рецимо од петоро деце остао само са женом овде, деца су нам сва отишла, нема подмладака, а без подмладака нема ничега. Иду у Хрватску, сада и Немачку, сада је Европа отворена и иду свуда“, казао је Чолакић.

Марија Баслер Караматић је годинама живела у иностранству, међутим, одлучила је да се врати у Јањево.

„Када се нама, тешко је свуда, али када се има мало, ипак је другачије, све је добро и лепо, али има доста оних који немају. Ипак се овде нешто догађа, лепо је, увек неко дође, ето недеља нам је пуна, дошла је наша војска, из амбасаде, наши људи дођу, тако да је лепо“, рекла је Баслер Караматић.

Свакако да се Божићу највише радују они најмлађи, међу њима и Габријела Родић.

„Сви се радујемо, наша породица, и мого нам значи Божић. Сви долазе у цркву, војници. Радујем се пуно, једва сам чекала да буде Божић, јуче сам присуствовала поноћној литургији са татом и братом“, рекла је Габријела.

Претходно је овог јутра у цркви Светог Николе миса одржана и на албанском језику.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон