КосовоНасловна

Лајчак најавио одвојене разговоре са главним преговарачима Београда и Приштине

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је током протеклих дана у Бриселу, са својим тимом обављао припреме за предстојец́е одвојене разговоре са главним преговарачима Београда и Приштине.

Лајчак је, у прегледу активности прошле недеље који је објавио на својој Фејсбук страници, навео да су јуче две компаније КЕДС и Електросевер потписале дуго очекивани комерцијални уговор. Нагласио је да је  ово је важан корак у спровођењу Енергетске мапе пута и значи напредак на путу нормализације односа између Београда и Приштине.

„Конкретније, Електросевер ц́е почети да снабдева струјом четири општине са вец́инским српским становништвом на северу Косова, чиме ц́е бити окончана досадашња нерегулисана пракса“, написао је Лајчак.

Он је такође истакао да је имао отворену размену мишљења са члановима Одбора за евопске послове немачког Бундестага, који су били у посети ЕУ. 

„Разговарали смо о новом замаху за проширење ЕУ и обавестио сам их о стању у дијалогу и наредним корацима. Захвалан сам Немачкој на снажној подршци мом раду, њиховом ангажовању на Балкану и њиховом залагању за европску будуц́ност читавог региона“, истакао је Лајчак.

Навео је да је био  позван да говори на панелу организованом у оквиру годишњег самита Пријатељи Европе – ЕУ – Западни Балкан у Бриселу. 

„У свом обрац́ању нагласио сам да је по први пут у последње време ЕУ спремна за проширење. Крајње је време да се искористи прилика да се европске интеграције Западног Балкана унапреде“, нагласио је он.

Лајчак је, такође, написао да се састао са америчким амбасадором у Србији Кристофером Хилом. 

„Увек је корисно упоредити белешке и планирати следец́е кораке. Захвалан сам на одличној сарадњи ЕУ и САД на дијалогу“, истакао је он.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон