Косово

Миладинов у посети Зубином Потоку: Потребно је унапредити здравствену заштиту и образовање на КиМ

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Светлана Миладинов започела је посету општини Зубин Поток. 

Миладинов је јутрос посетила Центар за пружање услуга социјалне заштите у заједници „Јелена Анжујска“, а потом је имала састанак са директорком ове установе, као и са руководством општине.

„Након посете центру ‘Јелена Анжујска’, настављам посету школама и здравственим установама у општини Зубин Поток. Сагледаћемо оно што смо до сада урадили и разговараћемо о наставку активности Канцеларије за КиМ. Надам се да ћемо имати увид у то шта је потребно да се унапреди образовање и здравствена заштита на простору општине Зубин Поток.

Миладинов је навела да ће у наредним данима посетити и друге општине на северу КиМ, и да ће имати једну општу слику потреба у циљу унапређења здравствене заштите и бољег и савременијег образовања.

„Центар ‘Јелена Анжујска’ заснива се на пружању услуга геронтодомаћица социјално угроженом становништву, односно непокретним лицима и лицима којима је помоћ потребна, а друга важна улога јесте пружање услуга лични пратилац деце. То су услуге које се дају деци са посебним потребама у трајању од 24 сата, што значи вођење деце у школу, учење са децом, облачење, храњење. Важно је напоменути да 155 породица на простору Косова и Метохије је ангажовано по овим наменским услугама, те породице имају материјалне приходе у складу са минималцем и зарадама на простору читаве Србије и оне обезбеђују останак и опстанак тих породица овде“, рекла је Миладинов.

Нагласила је да ће Канцеларија за КиМ заједно са Министарством за рад радити на томе да се ове услуге повећавају, јер постоје потребе за повећањем броја корисника.

„Честитам директорици ове установе и председнику општине Зубин Поток, који заједно са нама раде на томе да ова установа функционише без проблема. Запослени у овој установи имају одлична примања која омогућавају да њихове породице остану на простору Косова и Метохије“, рекла је Миладинов.

Председник општине Зубин Поток је нагласио да овај Центар за годину дана рада стекао велика искуства и дао значајне резултате рада.

„Данас се навршава година дана од почетка рада центра „Јелена Анжујска“ и стечена су велика искуства у раду са геронтодомаћицама и са пратиоцима деце са посебним потребама. Сагледали смо целокупну ситуацију на простору Косова и Метохије и ове године ћемо у сарадњи са Канцеларијом за КиМ и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања унапредити рад овог центра. Корисника овог центра у овој години ће бити још више, јер је на жалост доста деце са посебним потребама, а и старачких домаћинстава је све више. Центар је изузетно важан и мислим да је у последњем тренутку покренут како би био на услузи народу на Косову и Метохији“, рекао је Вуловић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон