Политика

Лајчак: Нормализација односа Београда и Приштине фундаментална за стабилност региона

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да је у Риму имао низ састанка са италијанским званичницима о најновијим дешавањима у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, ширим регионалним питањима и наредним корацима у предстојећим месецима.

Лајчак је у објави на Фејсбуку навео да је јуче разговарао са дипломатским саветником италијанске премијерке Фабрицијом Сађиом, замеником генералног секретара у Министарству спољних послова Карлом Ло Кашом и директором за Јадран и Балкан Андреом Касконеом и најавио да ће данас о томе разговарати са политичким руководством Малте.

“Захвалан сам на континуираној подршци Италије и блиској координацији у нашим заједничким напорима. Из Рима ц́у се упутити на Малту на још једну серију важних консултација“, навео је Лајчак.

Он је подсетио да је раније ове недеље у Бриселу разменио нове информације о ситуацији у дијалогу Београда и Приштине са известиоцем Комитета за политичка питања Парламентарне скупштине Савета Европе Дором Бакојани, додајући да је “најинтензивнији” део прошле седмице била Минхенска безбедносна конференција.

“Учествовао сам на више догађаја фокусираних на Западни Балкан, укључујући јавну панел дискусију о будуц́ности Западног Балкана, где сам истакао хитну потребу за нормализацијом односа између Косова и Србије”, написао је Лајчак.

Према његовим речима, нормализација односа је фундаментална за стабилност региона, економски развој и напредак ка Европској унији.

Ситуација на Косову и Метохији додатно је погоршана након што је 1. фебруара ступила на снагу уредба коју је усвојила Централна банка Косова, а према којој је једина валута у којој могу да се врше готовинска плаћања евро, што значи забрану динара. Уредба доводи у питање опстанак Срба на КиМ, који своја примања из Србије добијају у динарима.

Портпарол Европске комисије Петер Стано потврдио је јуче да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак позвао Београд и Приштину на састанак 27. фебруара у Бриселу, како би се разговарало о уредби о укидању динара.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон