КосовоНасловна

Лајчак: Очекујемо да обе стране раде на деескалацији и нормализацији односа

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас, након разговора представника Велике петорке са председником Србије Александром Вучићем, да је тема посете био напредак у имплементацији споразума о нормализацији и деескалација ситуације на КиМ у светлу последњих догађаја.

„Желимо да јасно кажемо да снажно осуђујемо напад на косовску полицију 24. септембра. Сви починиоци напада морају бити приведени правди и очекујемо пуну сарадњу Србије у том погледу“, поручио је Лајчак након састанка.

Додао је да лидери имају одговорност према својим грађанима и да и Београд и Приштина морају да раде на деескалацији и нормализацији односа. 

„Ту поруку смо пренели председнику Вучићу. Србија и Косово су ушле у нове договоре фебруара и марта ове године и ми очекујемо од обе стране да почну да испуњавају своје обавезе и из нових и из старих споразума“, рекао је Лајчак.

Истакао је да ће дијалог Београда и Приштине бити на дневном реду састанка министара спољних послова европских земаља у понедељак, а такође на ће о њему разговарати лидери ЕУ касније током наредне недеље, на Савету Европе. 

„Ова посета ће директно утицати на те разговоре. Као што смо много пута рекли, нема европске будућности ни за Србију, ни за Косово, без нормализације њихових односа и примене усвојених споразума о нормализацији и садашњих и оних ранијих. Желимо да видимо стабилну, просперитетну и европску регију Западног Балкана и зато је дијалог од круцијалне важности. Наш разговор са председником Вучићем и премијером Аљбином Куртијем ће се наставити нареднних дана“, закључио је Лајчак.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон