KosovoNaslovna

Lajčak: Očekujemo da obe strane rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, nakon razgovora predstavnika Velike petorke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je tema posete bio napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalacija situacije na KiM u svetlu poslednjih događaja.

„Želimo da jasno kažemo da snažno osuđujemo napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi počinioci napada moraju biti privedeni pravdi i očekujemo punu saradnju Srbije u tom pogledu“, poručio je Lajčak nakon sastanka.

Dodao je da lideri imaju odgovornost prema svojim građanima i da i Beograd i Priština moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa. 

„Tu poruku smo preneli predsedniku Vučiću. Srbija i Kosovo su ušle u nove dogovore februara i marta ove godine i mi očekujemo od obe strane da počnu da ispunjavaju svoje obaveze i iz novih i iz starih sporazuma“, rekao je Lajčak.

Istakao je da će dijalog Beograda i Prištine biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova evropskih zemalja u ponedeljak, a takođe na će o njemu razgovarati lideri EU kasnije tokom naredne nedelje, na Savetu Evrope. 

„Ova poseta će direktno uticati na te razgovore. Kao što smo mnogo puta rekli, nema evropske budućnosti ni za Srbiju, ni za Kosovo, bez normalizacije njihovih odnosa i primene usvojenih sporazuma o normalizaciji i sadašnjih i onih ranijih. Želimo da vidimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku regiju Zapadnog Balkana i zato je dijalog od krucijalne važnosti. Naš razgovor sa predsednikom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem će se nastaviti narednnih dana“, zaključio je Lajčak.

Izvor: T a n j u g

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button