КосовоПолитика

Петковић: Одлука ПС СЕ о препоруци за пријем Косова у СЕ је апсурд

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да “одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе о препоруци за пријем самопроглашене творевине ‘Косово’ у Савет Европе представља сумрак разума и вредности на којима та организација номинално почива”. 

“Када једна међународна организација која се, између осталог, стара о владавини права направи корак ка томе да у своје редове укључи нешто што је као провизоријум настало на неправу и уз кршење принципа на којима деценијама уназад почивају међународни односи, то се не може назвати никако другачије него апсурдом”, наводи Петковић у саопштењу. 

Истиче да Србија неће престати да се отворено, политички и процедурално, противи покушају да нешто што није држава, а притом је и територија на којој се свакодневно дешавају најдрастичнија кршења људских права, буде примљено у Савет Европе.

“Не руководимо се у овој ситуацију искључиво сопственим државним и националним интересима, иако би наши партнери унутар Савета Европе морали да и за то имају слуха, већ се боримо и за поштовање демократских вредности, пристојности и здравог разума у међународним односима на нашем континенту. Треба ли да очекујемо да сутра неко Аљбина Куртуја номинује и за Нобелову награду за мир, како би био награђен за свакодневно угњетавање Срба и других неалбанских заједница на Косову и Метохији?”, каже Петковић. 

Апелује на наше партнере у Савету Европе да у наставку одлучивања о укључивању, како каже, самопроглашеног „Косова“ имају на уму да би такав исход био преседан којим би се срушили сами темељни принципи те организације, а свакако би то био и непријатељски гест према Србији, која је до сада била активан и посвећен члан те међународне организације. 

“Очито је да постоји жеља и журба да се питање самопроглашеног ‘Косова’ статусно реши због неких геостратешких интереса који немају много везе ни са Београдом ни са Приштином, али нека они који о томе одлучују добро промисле да ли ће евентуално чланство Приштине у Савету Европе допринети миру, стабилности и сарадњи на нашем континенту, или ће имати сасвим супротан ефекат”, закључује Петковић.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон