ЛокалнеНасловна

Лапље Село: Медицински прегледи, анализе и тестирања деце

Стручни тим Покрајинског завода за спорт и медицину спорта из Новог Сада  у просторијама Средњошколског центра у Лапљем Селу данас обавља тестирање и медицинско испитивање деце виших разреда основне школе „Краљ Милутин“ из Грачанице. Њих су јутрос посетили председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић, директорица одељења за здравство и социјалну заштиту и директор одељења за спорт и омладину Душан Цвејић.

Одазив деце је на високом нивоу а председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић обећала је да ће се са овом праксом наставити и следеће године. Она је још једном искористила прилику да се директору др Данијелу Жупићу и целом његовом тиму захвали на изузетној сарадњи.

„Као и прошле тако и ове године са нама су наши пријатељи из Покрајинског завода за спорт и медицину спорта из Новог Сада који су на наш позив поново у Грачаници. Ми смо пре њиховог доласка спровели једну анкету којом је обухваћено скоро 500 ученика основне школе „Краљ Милутин“ у Грачаници. Све те анкете послали смо Покрајинском заводу који је обрадио податке и синоћ смо током стручне трибине видели резултате те анкете. Поносна сам на чињеницу да наша деца ни у чему не заостају за децом из централне Србије што се тиче бављења спортом, здравих спортских навика и здравог стила живота. Лекари из Покрајинског завода за спорт и медицину спорта тестираће данас према проценама више од стотину деце и то кроз комплетне биохемијске анализе, крвне слике, ЕКГ прегледа и ултразвука srcа, дакле један, могло би се рећи скрининг тест, и уколико се неки проблем појави код неког детата др кардиолог Душица Ракић је ту за даље препоруке“, казала је председница Шубарић.

Директор општинског одељења за спорт и омладину Душан Цвејић нагласио је да за целу општину Грачаница ова акција има немерљив значај те да ће се у наредном периоду наставити са сличним активностима. Он је захвалио председници општине проф. др Љиљани Шубарић на свакој врсти помоћи и подршке као и целом тиму Покрајинског завода за спорт и медицину спорта.

„Оно што можемо рећи и чиме се можемо похвалити јесте континуитет сарадње са Покрајинским заводом за спорт и медицину спорта из Новог Сада јер је ово друга година како активно радимо на унапређењу и превенцији здравственог стања наше деце која се професионално и рекреативно баве спортом. Прошле године тестирали смо децу која се баве спортом као активни чланови спортских клубова а ове године обавиће се медицинска и спортска испитивања деце виших разреда основне школе „Краљ Милутин“ из Грачанице. Имамо данас овде кардиолога, педијатра испоштоване су све административне процедуре, родитељи су дали писмену сагласност за тестирање деце и као што видимо све протиче у најбољем реду. Морамо стално да понављамо значај кардиолошких прегледа  и целокупне здравствене заштите деце. Спортске књижице су лична карта сваког нашег детета која се мора оверавати у здравственим установама од стране стручних и овлашћених лица. Наша мисија је да свако дете мора да расте и одраста здраво“, рекао је директор Цвејић након обиласка акције у Средњошколском центру.

Др Данијел Жупић директор Покрајинског завода за спорт и медицину спорта из Новог Сада поновио је још једном да су везе општине Грачаница и Завода којим руководи нераскидиве.

„ Данас обављамо систематске и кардиолошке прегледе уз комплетне крвне анализе док струковни тим ради основна тестирања по еуро- фит батерији која је призната у целом свету за децу и спортисте. Јуче смо са пуном љубављу одржали стручну трибину и позивам вас да и ове године ваша деца у већем броју буду гости кампа који ће бити одржан на Летенки на Фрушкој Гори“, рекао је др Жупић.

Бранислав Тривић из Покрајинског завода казао је да је почаствован што је данас заједно са својим колегама у прилици да борави у општини Грачаница. Он је рекао да су деца фантастична и и веома спремна.

У послеподневним сатима обавиће се и тестирање деце седмог и осмог разреда основне школе „Краљ Милутин“ из Грачанице такође у Средњошколском центру.

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон