Косово

Лазарице у Ораховцу и Великој Хочи

У ноћи између петка и суботе у којој се прославља васкрсење Лазарево, на врата ораховачких дворишта куцају Лазарице. Група од неколико девојчица или девојака обилази домаћинства која их радо примају. Лазарице отпевају неколико песама, којима благосиљају дом у који су ушле а домаћини их за узврат дарују. У Великој Хочи Лазарице певају у ноћи уочи Лазареве Суботе.

Лазаричке песме су обичај који је вековима присутан у овом крају. Готово да је свака жена из овог краја, макар једном у својој младости учествовала у овом обичају.

Лазарице су обично обучене у народну ношњу, или одећи на којој доминира бела боја, симболично подсећајући на изглед Лазара четвородневног, обавијеног белим платном у тренутку када га је Господ васкрсао из гроба.

Лазарице певају песме у којима благосиљају све чланове дома који посете (Има мајка три сина, има мајка бећара, има мајка ћеркицу, Ори Вуко девојко). Певају још и свештенику (У поповер дворове), Трговцима (Добро јутро дућане) и многе друге.

У групи од неколико Лазарица, посебно се издваја Лазар. Обично највисочији члан или најстарији, посебно окићен венцем око главе. У руци држи окићен штап, којим удара у врата дома и најављује долазак Лазарица. Њега у стопу прати Лазарица умотана у бели чаршав. За њу по обичају нико осим осталих Лазарица не зна ко је, и скрива се испод тог белог чаршава све док се обичај не заврши.

Некада су читавим призренским крајем, на вече Лазареве суботе или рано у зору, шетале многобројне групе Лазарица. Сада се тај обичај одржао у Ораховцу и Великој Хочи, са неколико група Лазарица у оба места.

Извор: Радио Гораждевац

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон