ВестиКосово

Лунић: Косово не испуњава ни један критеријум за Нато

Извршни директор Савета за стратешке политике Никола Лунић оцењује да експлицитно није извесно да би Косово могло да буде једна од следећих чланица Нато зато што не испуњава ни један потребан услов, укључујући и посебно наглашен “праведан однос према националним мањинама”.
Лунић каже да је Алијанса војна и политичка организација у којој се одлуке доносе концензусом, а да се у Члану 10 говори о начину уласка нових чланица које морају да испуне низ политичких, економских и војних критеријума.

“То треба да буде демократска земља која је заснована на тржишној економији и која има праведан однос према националним мањинама. И то је посебно наглашено. Ако томе још додамо економске критеријуме, а то је два одсто бруто националног дохотка који мора издвајати за своје оружане снаге, а имамо у виду да Косово нема за сада војску, оружане снаге и питање је када ће је имати и у каквој структури”, каже Лунић.

Он је скептичан и колико би процедура пријема Косова у Нато трајала.

“Косово није партнерска земља Нато. Нису чланица Партнерства за мир. Тек треба да оснују своју војску, тек треба да постану чланица Партнерства и уколико буду желели и уколико испуне критеријуме да уђу у Акциони план Партнерства, а онда иде та техничка процедура: од Писма о намерама, приступних протокола, ратификације у парламентима које могу трајати и до годину дана”, оцењује Лунић.

Према његовим речима, најаве косовских званичника да очекују брз пријем у Нато су популистичке изјаве које нису утемељене у чињеницама, већ искључиво усмерене према Србији.

“Експлицитно није извесно, нити ће се то десити. То је политичка, популистичка реторика која искориштава несналажење Србије у оваквим, геополитичким, тектонским поремећајима. Србија тражи своје место у балансираној спољној политици и некаквој виртуалној војној неутралности која је у оваквој ситуацији неодржива”, наглашава Лунић.

Додаје да Приштина има јасан циљ да Србију представи у међународној заједници као руског прокси играча.

“То не треба занемарити и томе се Србија треба веома јасно и посвећено посветити. Да би међународну заједницу уверила да нам је слобода и посвећеност европским принципима и вредностима приоритет. Ту посвећеност смо ставили у члан 1 Устава Србије. Наша земаљ је заснована на таквим принципима”, сматра Лунић.

Каже да је за Србију најбољи “одговор” да што пре хомогенизује своју спољну и безбедносну политику са ЕУ.

“Не смемо дозволити било какву нестабилност на Западном Балкану коју без икакве сумње би одговарала Приштини. Србима и Србији то не одговара у овом тренутку”, изричит је Лунић.

Он упозорава да је Косово још 2018. године одлучило да ће у року од десет година формирати своје оружане снаге.

“Тако ће 2028. те снаге вероватно основати. Какве ће оне бити, каква ће им бити структура и какве способности то ће зависити од Србије. Зато у преговорима о нормализацији односа између Београда и Приштине, уверен сам, треба разговарати и о безбедносним аспектима и да се има безбедносни аспект зато што треба договорити да ли ће то бити једнонационална војска или мултинационална војска. Да ли ће они имати све способности које желе или ће се ограничити војне способности. Каква ће им бити структура: да ли ће Срби партиципирати у тој војсци или не. И на крају крајева, колико год то невероватно звучало, да ли ће Србији бити потенцијални партнер или ће нам бити вечни непријатељ”, закључује Лунић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон