Политика

Мали: Посета Си Ђинпинга отвара ново поглавље сарадње и раста наше привреде

Посета кинеског председника Си Ђинпинга Србији, поред политичког значаја и подизања угледа наше земље, веома је важна и у економском смислу и отвара нам нове перспективе и ново поглавље, не само у сарадњи са Кином, него и целокупног раста и развоја наше земље, изјавио је потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали.

„Споразум о слободној трговини са Кином који ступа на снагу 1. јула је уз Експо 2027. највећа развојна шанса наше земље за наредних 15 до 20 година“, рекао је Мали.

Он је подсетио, гостујући на Пинку, да Србија има Споразум о слободној трговини са ЦЕФТ-ом, добре односе са земљама Европске уније, Споразум са Евроазијском унијом, Турском, преференцијални статус са САД и оценио да сада када имамо и споразум са Кином намеће се питање зашто неко ко хоће да инвестира у неку земљу не би дошао у Србију.

„Код нас имају све могуће услове када је инфраструктура у питању, добар географски положај, стабилно окружење, атрактивну конкурентну привреду, а када направе своју фабрику, запосле српске грађане, могу да производе и извозе у земље где живи две милијарде људи“, навео је он.

Истакао је да је са Кином потписано 29 споразума и да се Споразумом о слободној трговини с једне стране допушта увоз из Кине за ону робу која се не производи у Србији, као што су рецимо мобилни телефони и да ће смањењем царина наши грађани добити јефтиније производе.

„С друге стране гледали смо наравно да заштитимо и нашу индустрију, тако да за неке производе имамо 15 година прелазни период и то је веома важно. Тај споразум ће нама донети то да мотивишемо домаће произвођаче да буду конкурентнији и атрактивнији“, рекао је он.

Навео је да нам се отвара највеће тржиште у свету чија средња класа броји 400 милиона људ, што је према његовим речима потенцијал који не може да се занемари. Истакао је да се царине за улазак производа у Кину крећу између 38 одсто и 62 одсто, што оптерећује извоз у ову земљу, а смањење и укидање царина, какво смо ми добили повећава конкурентност.

Као веома важно у вези са посетом кинеског председника је истакао то што је Србија прва земља у Европи са којом је Кина потписала заједничку изјаву, што је према његовим речима ниво више у односу на споразум о стратешком партнерству, који је постојао.

Колики је значај Кине на глобалном економском плану према његовим речима показују подаци да је 1980. године удео Кине у укупном светском БДП-у износио 2,7 одсто, а прошле године је био 19 одсто, са даљом тенденцијом раста.

„Дакле, Кина постаје светска сила, из године у годину, из деценије у деценију расте њихова моћ. А Европа је рецимо 1980. године била на 28-29 одсто, а сада је 18 одсто, са даљом тенденцијом пада“, истакао је он.

Додао је да је Европска унија и даље наш највећи спољнотрговински партнер, али да се одговорном политиком размишља о томе каква ће ситуација бити следећих 10, 15, 20 година и привреди се отварају врата највећег тржишта на свету. Подсетио је да Србија завршава преговоре око слободне трговине са Египтом, да се ради на споразуму са Емиратима, разговори су започети са Јужном Корејом.

Навео је да су се највеће кинеске инвестиције, оне у Бору и Смедереву, показале успешним што је илустровао подацима да је просечна плата у Бору 140.000 динара, а у смедеревској железари скоро 100.000 динара.

Мали је оценио да је веома важно то што ће Кина учествовати на Експо 2027. и што ће нам као неко ко је организовао и велику Експо изложбу своје искуство поделити са нама.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон