КултураЛокалнеНасловна

Међународни дан матерњег језика обележен у Грачаници

Међународни дан матерњег језика обележен је у Грачаници презентацијом о Десанки Максимовић и скретањем пажње јавности на битност очувања језика, што представља наш национални идентитет.

Међународним даном матерњег језика скрећемо пажњу на важност неговања језика, јер је чињеница да је матерњи језик и његово очување врло битан за наш опстанак као нације.

„Матерњи језик је нарочито овде где ми живимо на Косову врло осетљиво питање зато што се свакодневно крши право на коришћење матерњег језика и то је нажалост један од добрих примера да матерњи језик треба неговати како би смо га сачували,како би он опстао на овом простору где заправо траје већ више од 12 векова“, рекла је Ана костић професорица српског језика и књижевности.

„Језик нам је заиста угрожен, банализација језика је апсолутно присутна само погледајмо да се од свих институционалних стилова користи само онај разговорни, дакле лексика је заиста најугроженија. Јесте језик један комплексни систем, један отворени систем који се богати, речник се шири захваљујући научно-технолошко техничкој револуцији, али сваки пут када употребимо страну реч, када употребимо скраћеницу која није заиста својствена нашем језику ми ударамо још један ашов закопавајући наш језик. Неговање језика је наш задатак, неговање ћирилице, свакако је лепо што ми знамо сва латинична слова, али је ћирилица ипак део нашег идентитета, наслеђа и свакако наша будућност“, рекла је Бранкица Костић директорица Народне библиотеке у Грачаници.

Порука наших саговорница данас је да се трудимо да говоримо правилно стандардним књижевним језиком, јер ћемо кроз очување матерњег језика сачувати свој идентитет.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон