Косово

Мештани Клокота и Партеша: Одлука о забрани динара отежала нам је живот и створила додатне трошкове

Два месеца након забране платног промета у динарима, састанака у Бриселу и апела међународне заједнице да се суспендује одлука Централне банке Косова, Срби са Косова које финансира држава Србија и даље немају могућност да своја примања подигну у најближој банци. За мештане Клокота и Партеша забрана динара је одлука која је отежала живот и створила додатне трошкове.

Одлука ЦБК највише је погодила пензионере који по заслужену пензију морају да путују у централну Србију.

Мештанин Клокота Томислав Томић каже да је најтеже за старије који су тешког здравственог стања.

“Овде смо рођени, желимо да останемо на огњишту. Динара нема, ја сам још увек у добром здравственом стању, али има људи који не могу да оду да централне Србије, како ће се они снаћи за новац? Доста је тешко. Највећу наду полажемо у нашег председника Вучића, само он може да нас спаси. Уз нашу Републику Србију смо”, рекао је Томић за Косово онлајн.

Драгиша Трајковић из Партеша је истог мишљења.

“Не знамо шта да очекујемо. Тешко је, ја имам децу, па они оду до Врања подигну и моју пензију, па не морам да се малтретирам, али старији који не могу да оду, који су непокретни, страшно је за њих”, каже Трајковић.

Стојковић Зоран, чија је мајка пензионер, непокретна, наводи са чиме се све суочава након одлуке о забрани динара.

“Имам стару непокретну мајку, водио сам је у Врање, јер је у Бујановцу била велика гужва, она не уме да се потпише, морам да молим људе тамо да изађу да би оставила отисак, да би дошао до картице. како бих ја могао да подижем њену пензију. Не видим решење. Тешко се живи, поготово је тешко за младе”, рекао је Стојковић.

Лозица Кецић из Партеша каже да на њу лично одлука о забрани динара није утицала, али да разуме због чега људи, посебно они старији негодују због забране динара.

“На мене лично та одлука није утицала, мој супруг ради овде, али на доста људи јесте, и за њих је веом тешко јер нису у могућности да путују сваког месеца”, рекла је она.

Поред грађана одлука о забрани динара негативно утиче и на функционисање институција које финансира Република Србија. Основна школа у Клокоту “Свети Сава” због забране динара отежано ради, а просветни радници принуђени су да се организују како би подигли своје месечне зараде.

Наставник Бојан Богдановић каже да се он, као и његове колеге сналазе, али да не разуме због чега динар, као средство плаћања, некоме смета.

“Млађи запослени се некако сналазе. Клокот је неких 70 километара удаљен од Врања, где ми можемо да подигнемо своје плате. Ипак је и за то потребна организација, на административном прелазу је велика гужва. Зато се ми питамо шта је ту проблем, динар је само новац, а новац је средство за плаћање. Не видим зашто је динар валута која некоме смета. У 21. веку је недопустиво да динак као валута плаћања буде проблем”, рекао је Богдановић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон