DruštvoLokalneNaslovna

U Domu zdravlja u Donjoj Gušterici sprovedena akcija preventivnih pregleda u cilju otkrivanja dijabetesa

U Domu zdravlja u Donjoj Gušterici danas je sprovedena akcija preventivnih pregleda u cilju otkrivanja dijabetesa. Akciji se pridružilo i Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti „Slatko Srce“ Gračanica, koje je pacijentima sa visokim nivoom glikemije besplatno podelilo aparate za merenje nivoa šećera u krvi.

Kao posledica modernog stila života i povećanja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebni izdvaja gojaznost, dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja i u stalnom je porastu.

Doktorka Ivana Topalović  ističe da je preventiva najbolji način otkrivanja i pravovremenog lečenja ove bolesti.

„Dijabetes melitus jeste oboljenje modernog doba, ali je zato i faktor rizika od kardiovaskularnih bolesti, mi smo do sada već imali par pacijenata, među njima već imamo dve novootkrivene pacijentkinje od dijabetesa melitusa, čekamo rezultate u toku dana lipidnog statusa, kompletna biohemija će se odraditi u toku nedelje, pa ćemo ići dalje ka sledećem koraku, a to je eventualno uključivanje terapije“, rekla je dr Ivana Topalović. 

Udruženje „Slatko Srce“ Gračanica stalno je u kontaktu sa svojim članovima i trudi se da svi registrovani oboleli od dijabetesa dobiju svoju terapiju, pa je i u vreme trajanja korona virusa obezbeđivalo insulinsku terapiju svima onima kojima je bila potrebna.

„Mi smo obezbedili aparate, trakice, lancete, sredstva za podizanje šećera, dnevnike za vođenje redovnih kontrola šećera. Direktor Doma zdravlja i Ministarstvo Republike Srbije obezbedili su posebnu analizu, koja se nažalost kod nas retko gde radi, a to je HbA1c glikozilirani hemoglobin koji pokazuje poslednja tri meseca kakve su nam glikemije bile“, rekao je Bojan Mirković predsednik Udruženja „Slatko Srce“ Gračanica.

Ovakva vrsta preventivnih pregleda od velikog je značaja i za same pacijente, a pacijentima kod kojih otkriven visok nivo šećera danas su besplatno uručeni aparati za merenje nivoa šećera u krvi.

Prema najnovijim statističkim podacima godišnje na svetskom nivou od dijabetesa umre preko 3,8 miliona ljudi, a rezolucijom UN iz 2006 godine dijabetes je proglašen prvom nezaraznom bolešću koja se širi kao vid epidemije.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button