ДруштвоЛокалнеНасловна

У Дому здравља у Доњој Гуштерици спроведена акција превентивних прегледа у циљу откривања дијабетеса

У Дому здравља у Доњој Гуштерици данас је спроведена акција превентивних прегледа у циљу откривања дијабетеса. Акцији се придружило и Удружење за борбу против шећерне болести „Слатко Срце“ Грачаница, које је пацијентима са високим нивоом гликемије бесплатно поделило апарате за мерење нивоа шећера у крви.

Као последица модерног стила живота и повећања спољашњих етиолошких чинилаца, међу којима се посебни издваја гојазност, дијабетес се данас убраја међу најчешћа ендокринолошка обољења и у сталном је порасту.

Докторка Ивана Топаловић  истиче да је превентива најбољи начин откривања и правовременог лечења ове болести.

„Дијабетес мелитус јесте обољење модерног доба, али је зато и фактор ризика од кардиоваскуларних болести, ми смо до сада већ имали пар пацијената, међу њима већ имамо две новооткривене пацијенткиње од дијабетеса мелитуса, чекамо резултате у току дана липидног статуса, комплетна биохемија ће се одрадити у току недеље, па ћемо ићи даље ка следећем кораку, а то је евентуално укључивање терапије“, рекла је др Ивана Топаловић. 

Удружење „Слатко Срце“ Грачаница стално је у контакту са својим члановима и труди се да сви регистровани оболели од дијабетеса добију своју терапију, па је и у време трајања корона вируса обезбеђивало инсулинску терапију свима онима којима је била потребна.

„Ми смо обезбедили апарате, тракице, ланцете, средства за подизање шећера, дневнике за вођење редовних контрола шећера. Директор Дома здравља и Министарство Републике Србије обезбедили су посебну анализу, која се нажалост код нас ретко где ради, а то је ХбА1ц гликозилирани хемоглобин који показује последња три месеца какве су нам гликемије биле“, рекао је Бојан Мирковић председник Удружења „Слатко Срце“ Грачаница.

Оваква врста превентивних прегледа од великог је значаја и за саме пацијенте, а пацијентима код којих откривен висок ниво шећера данас су бесплатно уручени апарати за мерење нивоа шећера у крви.

Према најновијим статистичким подацима годишње на светском нивоу од дијабетеса умре преко 3,8 милиона људи, а резолуцијом УН из 2006 године дијабетес је проглашен првом незаразном болешћу која се шири као вид епидемије.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон