ВестиКосовоНасловна

Милетић: Велике силе дале могућност Србији да каже истину и укаже да Куртијеви потези могу да изазову проблеме у целом региону

То што ће седница Савета безбедности УН о ситуацији на Косову и Метохији вероватно бити отворена за јавност показује да велике силе дају могућност Србији да каже истину и да укаже на то да Аљбин Курти својим потезима може да изазове проблеме свима у региону, истиче аналитичар Иван Милетић.

На питање да ли се може очекивати нека нова резолуција којом би се зауставио терор Приштине над Србима на простору КиМ, Милетић је за Т а н ј у г рекао да је седница СБ УН могућност да дође до нове резолуције, уколико би се сложиле све велике чланице СБ.

Он је оценио да би могло да се иде у правцу доношења неке нове резолуције, ако не на овој, онда на некој следећој седници, додајући да  може да се осети да је великим силама међународно присуство на КиМ постало нефункционално и недефинисано у односу на време пре 25 година.

Милетић објашњава да је Еулекс нефункционалан, да је Кфор ограничен са капацитетима, а да онда Аљбин Курти то користи да креира проблеме и за Кфор и за српску заједницу.

Он је рекао да Курти својим потезима може да изазове веће проблеме и Кфору и Србима и Албанцима и свима у региону јер његово понашање нико не може више да разуме, што је, како додаје, нешто што све више може да се чује и у Бриселу.

Милетић сматра да је јучерашњим заустављањем возила Народне банке Србије на Јарињу Приштина показала бес због вечерашње седнице СБ УН, која је заказана на захтев Србије и додаје да су такви потези Куртија очекивани.

,,Њега уопште није тешко предвидети, само је питање да ли ће неки проблем да направи у јануара, фебруару или марту. То више нису ни инциденти, то је сад већ увелико иживљавање над становништвом, употреба силе, креирање атмосфере страха, и како Србија све више буде напредовала са својим иницијативама и добијала симпатије света, ако ништа друго макар да отвори могућност да може да каже који су проблеми, тако ће Курти креирати све више проблема“, оценио је он.

Милетић је рекао да Србија не треба да наседа на те провокације, али и да јој  ово што Курти ради може ићи у корист зато што такво непримерено понашање, како сматра, никоме не треба на Западном Балкану, али ни великим силама, ЕУ, па ни косовским Албанцима.

Извор: Т а н ј у г ; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон