КосовоНасловна

Петковић: Влада Србије донела одлуку да омогући слободу кретања свим возилима са Косова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић  обавестио је  вечерас јавност ,   да је на седници Владе Србије усвојена одлука којом се омогућава слобода кретања свим возилима са Косова.

Он је истакао да је донета одлука о принципу, приступу и ставу да се обавезује председник Србије, као и цела влада да се јасно и недвосмислено држе наших црвених линија у дијалогу, да се апсолутно поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, као што је чињено до сада.

,,То је важна и значајна одлука која јасно говори о томе да нема признања Косова, и да нема чланства Косова у УН, као и у организацијама и агенцијама светске организације. Да је то нешто на шта Београд не може никада да пристане. Да преговарамо и разговарамо у правцу компромиса да, али никакво чланство Косова у УН“, подвукао је он.

Петковић је истакао да је Београд апсолутно учинио све како би сачувао мир и стаблност и како би пре свега постигао напредак и процесу нормализације односа са Приштином, јер је то једини начин да се сачувају Срби који су свакодневно изложени терору.

,,Ми смо страна која је активно учествовала у примени свих споразума и чинимо све како би заштитили процес дијалога јер на тај начин штитимо животе Срба на Косову и Метохији. Без нормализације односа тешко је да можемо да говоримо о опстанку Срба који су сваког дана погођени једностраним потезима Приштине. Тразили смо понављање избора у четири општине на северу Косова, с обзиром да је Курти организовао нелегалне изборе по контејнерима, који су Срби бојкотовали. Тамо су сад гаулајтери у општинама где више од 94 одсто већину чине Срби. Ти лажни градоначелници не представљају српски народ, али доносе одлуке сваког дана који иду у правцу разбијања јединства српског народа“, подвукао је он.

Петковић је казао да је тражено формирање ЗСО, што Приштина већ десет година одбија.

„Курти као што ћути за изборе, тако ћути и по питању ЗСО. Врло је гласан да неће никада да формира ЗСО, али ћути када је реч о конкретним корацима како треба да буде формирана Заједница у складу са споразумима. Говори да ће са Рашићем писати статут а нема никаква права да се у то меша. Јасно је да се ради о извргавању руглу. Не жели ЗСО, ни колектвна права Срба“, додао је он.

Рекао је да је Београд поштовао све споразуме, чинио апсолутно све да би дошло до формирања ЗСО.

„Поштовали смо све споразуме укључујући и оне који су договорани и потписивани у време претходне власти, бившег регжима посебно споразум о слободи кретања који је Борко Стефановић договорио 2011. године. Тај споразум у који је унета обавеза РКС таблица, прихваћена косовска лична карта, дозвола, и временско ограничено трајања Унмикове таблице је резлтат тог споразума. На основу тог споразума Курти је покретао процес такозваног реципроцитета који је донео много проблема Србима пре свега на северу Косова, где се и даље забрањује кретање Србима са пре свега КМ такблицама, где зауставља Приштина, а то траје већ шест месеци, српску робу која треба да уђе на КиМ, и тиме гази основне европске постулате о кретању робе и услуга“, подвукао је он.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон