КосовоПолитика

Миливојевић: Порука из Брисела је да Приштина за своје акције има подршку неких западних земаља

Неуспех састанка у Бриселу није изненађење, јер је то најављивано и пре састанка одбијањем приштинске стране да на прави начин учествује. То је само потврда да Приштина неће одустајати од својих мера и акција када је реч о динару, а порука за нас из Брисела је да они ипак имају за то подршку неких западних земаља, изјавио је некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

Како је рекао Миливојевић на тај начин се удаљавамо од дијалога и политичког решења компромисом.

“Очигледно је да имају подршку неких западних сила. Из изјава представника тзв. Банке Косова јасно је да они неће мењати одлуку о уредби о динару. Све зависи од воље западних земаља и то може да се реши колико данас, јер је питање коришћење евра је у рукама ЕУ. Тиме што ту меру не примењују значи да подржавају Приштину, њено наметнуто решење, као и да се ствари решавају силом, а не кроз дијалог и компромис”, рекао је Миливојевић за РТС.

И када је реч о решењу за исплату плата, пензија и социјалних давања, некадашњи дипломата није оптимиста јер, како каже без ЗСО и надлежности које су предвиђене тешко да ће Срби на КиМ имати нормалан живот.

“Право решење је да се ЗСО врати на сто, и све надлежности које би требало да има. Тога сада нема, и док год тога нема тешко да можемо да рачунамо на неку нормализацију и на враћање у стање које би обезбеђивало нормални живот за Србе”, нагласио је Миливојевић.

Ми већ дуго ходамо по танкој жици, рекао је Миливојевић, што показује да се неки геополитички контекст намеће сада и што притисак расте на Србију да прихвати решења и политички расплет наметнут силом.

“Држава неће одустати од тражења политичког решења, и од онога што је национални интерес, а то је КиМ у саставу државе”, рекао је Миливојевић.

Када је реч о консултацијама о избору мандатара за састав нове Владе, Миливојевић сматра да оне иду у добром правцу, већ се чуло да ће и убудуће бити сарадње са мањинским странкама. Миливојевић каже да и извештај ОДИХР показује да се резултати избора прихватају и да то није спорно.

“У извештају нема елемената које је опозиција очекивала, а који би могли да доведу у питање легалитете и кредибилитет изборног процеса, али и резултата избора. на тој основи се настављају консултације, имаћемо Владу која ће бити и легална и легитимна, и то није спорно. Такође у извештају нема захтева за некаквом међународном инспекцијом и контролом, што омогућава наставак консултација и формирање владе што је веома битно у овом тренутку и за унутрашњу стабилност”, истакао је Миливојевић.

Говорећи о тренутној геополитичкој ситуацији некадашњи дипломата каже да изјава француског председника Емануела Макрона о евентуалном слању НАТО трупа у Украјину више говори о покушају Париза да заузме позицију у односу на Москву, неко као нешто што би могло да се догоди у реалном животу. 

“Када би се то десило, то би био увод у Трећи светски рат, и то опет на тлу Европе. Ту консензуса нема, и већ су се многе земље изјасниле против. Мислим да нема шансе да прође прича о директном ангажовању НАТО трупа у Украјини. Посредно да, као и до сада, али директно не”, рекао је Миливојевић.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон